Het Nederlands Onderwijs te Napels
Drs. J.H. Meter
In juni van dit jaar heeft Dr J.M. Jalink, die tot en met mei 1961 het ambt van lector voor Nederlands aan de universiteit van Bonn bekleedde, zich op verzoek van de redactie van Neerlandia tot een 40-tal professoren en lectoren in het Nederlands aan buitenlandse universiteiten gewend met de uitnodiging nu en dan in Neerlandia iets te willen publiceren over hun werk, hun wijze van doceren, het contact met hun studenten, de problemen, die zich daarbij voordoen en verder elk onderwerp wat, met betrekking tot hun functie, voor de Neerlandialezer van belang kan zijn.
Zoals wij reeds in Neerlandia mededeelden werd op 4 en 5 september 1961 in het ‘Oude Hof’ te 's-Gravenhage het eerste ‘Colloquium van Hoogleraren en Lectoren in de Neerlandistiek aan buitenlandse universiteiten’ gehouden.
Over dit colloquium heeft de ‘Werkcommissie van Hoogleraren en Lectoren in de Neerlandistiek aan buitenlandse universiteiten’, waarin Dr. Jalink de functie van secretaris bekleedt, een uitvoerig rapport samengesteld, waaraan in het septembernummer Dr. P.C. Paardekooper een beschouwing wijdde onder de titel: ‘De wereld leert meer Nederlands’.
Het artikel, dat nu volgt van drs. J.H. Meter, lector Nederlands te Napels, is de eerste reactie op het beroep, dat Dr Jalink deed op de hoogleraren en collegae in het buitenland.
Red.
Een zekere belangstelling voor Nederland heeft al sinds eeuwen in Italië bestaan, hoewel zij zich meestal beperkte tot een kleine kring van ontwikkelden. En hoe het jonge, verenigde Italië Nederland zag, kan ons duidelijk worden uit de lectuur van Edmondo de Amicis' reisboek Nederland, dat in 1874 te Florence verscheen en waarin hij een door bewondering gedragen, vaak pittoreske beschrijving geeft van ons land en onze mensen. Toch blijft zulk een reisbeschrijving noodzakelijkerwijs vooral staan bij de onmiddellijke indruk van het geziene en heeft vooral als zodanig waarde. Doch reeds aan het einde van de negentiende eeuw treffen we een eerste bescheiden poging aan Nederland niet alleen van buitenaf te benaderen, maar door te dringen tot de kennis van onze taal; ik bedoel de uitgave van een beknopte Nederlandse spraakkunst van de hand van Mario Mor-