Verslag van de achtste en negende contactweek Noord-Zuid
Op de Blankaart te Woumen in West-Vlaanderen werden opnieuw contacten gelegd tussen Nederland en Vlaanderen. Van 29 juli tot 4 augustus en van 6 tot 12 augustus werden daar namelijk voor de achtste en negende maal Jongeren contactweken gehouden.
Sinds 1955 vinden ieder jaar, afwisselend in Nederland en Vlaanderen, vakantieweken plaats, waaraan jongeren uit Noord en Zuid deelnemen. Dat dit initiatief zich in een groeiende belangstelling mag verheugen, blijkt wel uit het feit, dat er dit jaar twee weken zijn ingericht, dat beide volledig bezet waren, en waarvoor zelfs nog mensen geweigerd moesten worden. Deze beide weken, die onder auspiciën van de Kultuurraad voor Vlaanderen stonden, werden bezocht door jongeren uit alle windstreken; er waren er uit Friesland en de kop van Noord-Holland, uit de beide Limburgen, uit Oost- en West-Vlaanderen. Elke week telde veertig deelnemers.
Het thema van beide weken was ‘Leven in deze tijd’ en om dit te belichten waren er verschillende sprekers uitgenodigd.
Over de moderne kunst spraken o.a. De Heer M. Andries (Modern Musiceren); Prof. Ir. Felix (Bouwen en Wonen in onze tijd); de Heer André Demedts en de Heer Henri Bruning (Hedendaagse Nederlandse Letterkunde); de politiek werd besproken door de Heer Mark Grammens (De Hedendaagse Wereldmachten); de toestand van Vlaanderen en Nederland op dit moment door de Heren André Demedts en Maarten van Nierop (Noord en Zuid vandaag). Dit onderwerp had in verband met de jongste ontwikkelingen in de Vlaamse kwestie, die ook in Nederland sterk de aandacht trokken, de speciale belangstelling van alle deelnemers. Verder sprak de Heer Dr. Jur. P. Daels over ‘Vlaanderen in een actueel Europees perspectief’; Mevr. Renard-De Leebeek over ‘De Vrouw en het meisje in onze tijd’ en de Heer L. Lambrechts over ‘De jeugd vandaag’. Het godsdienstige aspect van de moderne tijd werd besproken door E.P. De Sutter O.P. en E.P. Hensen O.P.
Gezamenlijke tochten werden gemaakt naar Frans-Vlaanderen, waar de Nederlanders konden ervaren dat ze zelfs in Frankrijk nog Nederlands kunnen spreken, en naar Brugge, waar allen genoten van de feestelijk verlichte stad.
Verder konden de deelnemers kijken en luisteren naar het toneelstuk ‘Kent U de Melkweg?’, opgevoerd door het Antigonetheater van Kortrijk en een pianorecital door Paule van Parijs. ‘De dood van een wielrijder’ was de titel van de film die werd vertoond.
Dit is zeer in het kort wat er tijdens de jongste contactweken Noord-Zuid door de inrichters werd geboden aan de deelnemers. Wat de deelnemers elkaar geschonken hebben, door zonder terughouding samen te praten, vooral in de nachtelijke uren, door open te staan voor elkaars ideeën is iets waar in een verslag moeilijk over geschreven kan worden.
Hoe goed het was moge blijken uit het feit dat vele Nederlanders nog dagenlang in het Vlaamse land rondzwierven, hun nieuwe vrienden bezoekend, en dat allen vast van plan waren weer te komen, volgend jaar, in Friesland!