bevrijden, ons er tegen te beschermen, terwijl het in Zuid-Afrika gaat om elke droppel water, die anders verloren gaat, te behouden en op de juiste wijze daar te brengen, waar deze nodig is. Er zijn daar nl. gebieden waar het slechts één keer in de 4 of 5 jaar voldoende regent.
In de bedding van de Oranjerivier zullen 12 dammen worden gebouwd, waarvan er een paar 130 meter hoog zullen worden, hoger dus dan de Utrechtse domtoren. De grootste dam zal een reservoir vormen voor 7 miljard m3 water. 9000 boerenfamilies zullen op het in vruchtbare staat te brengen gebied een goed bestaan vinden.
De waterpositie van verschillende dorpen en steden, zoals Bloemfontein, Kimberley en Port Elizabeth zal verzekerd zijn.
Zes jaar lang zal gegraven moeten worden aan een tunnel met een breedte van 5 meter en een lengte als de afstand van Amsterdam naar Rotterdam, om door die tunnel een waterarm gebied aan de andere zijde van de waterscheiding gelegen te bevloeien. 33.000 ha woeste grond zullen in een lusthof worden veranderd.
Niet minder dan 20 elektrische centrales zullen bij de watervallen worden gebouwd, o.a. bij de Aughrabieswatervallen, die van een hoogte van 160 m zich naar beneden storten. Die 20 centrales zullen samen 177.000 kilowatt of 1.500.000.000 krachteenheden opwekken, die door een net van 1.440 km zullen worden gedistribueerd en ook voor de spoorwegen zullen worden aangewend. Het spoorwegnet zal moeten worden uitgebreid om de 3 miljoen ton landbouwprodukten, voortgebracht door de 9000 boerenfamilies, geholpen door 20 tot 40 duizend kleurlingenfamilies, af te voeren, o.a. hooi, katoen, veevoer voor melk-, vlees- en wolproduktie, tarwe, appels, abrikozen enz. ter waarde van omstreeks 500 miljoen guldens. Aangevoerd zullen worden: bouwmateriaal voor huizen, scholen, kerken, fabrieken, bioscopen, meubelen, auto's, fietsen, landbouwwerktuigen enz. In die gebieden zullen zich industrieën vestigen, o.a. ijzer- en staalbedrijven, chemische fabrieken, kunstmest- en landbouwwerktuigfabrieken. Immigranten zullen naar deze nieuwe, vruchtbare gebieden komen, maar ook duizenden toeristen die deze werken, groter dan de beroemde Tennessee-Valley werken in de V.S., willen zien.
De regering hoopt al deze werken in een tijdvak van ongeveer 30 jaar te kunnen verwezenlijken. Daarbij zullen buitenlandse - en onder hen ongetwijfeld de bekwame deskundige Nederlandse - aannemers worden ingeschakeld. Nederlanders zijn immers reeds overal op de wereld ingeschakeld bij het bouwen van dammen, sluizen, elektrische installaties enz.
Zijn deze werken eenmaal uitgevoerd dan kan men zeggen dat Zuid-Afrika er een provincie bij heeft gekregen.
De heer Van Beek besluit zijn belangwekkend, met veel foto's verlucht, artikel met de woorden: het grootse plan toont glashelder aan, dat èn Regering èn volk over grote energie beschikken en rotsvast vertrouwen in de toekomst van Zuid-Afrika.
Daarmede kunnen wij van harte instemmen.