in India, die de vlag uitstak toen zij luisterde naar een programma t.g.v. de verjaardag van Koningin Wilhelmina, tot een Arabier, die om een Nederlandse bril vroeg, opdat hij Holland zou kunnen zien, en om een Nederlands horloge, om te weten hoe laat het in Nederland was.
De taak van Radio Nederland Wereldomroep beperkte zich echter niet uitsluitend tot het directe contact via de kortegolf.
Zij zag ook het nut van de serviceverlening aan de talrijke stations in het buitenland, die zich in de middengolf tot de eigen landgenoten richten. De mogelijkheid om via deze kanalen een extra stukje Nederland in de aether te krijgen werd al in het eerste jaar van haar bestaan benut. Met trots staat in het eerste jaarverslag, dat van 1946, vermeld dat meer dan 30 programma's gereed kwamen, waarvan 17 voor de Verenigde Staten, 2 voor Argentinië, 2 voor Brazilië, 2 voor Canada, 3 voor Frankrijk, België en Zwitserland, 11 voor Zweden, 1 voor Noorwegen.
Sinds die tijd is er veel veranderd. Dat bewijst de opsomming van het jaar 1960 wel. Toen gingen 28.436 transcriptie-exemplaren in 37 verschillende talen naar 122 landen. Met transcriptie-exemplaren worden kant en klare programma's, op band of plaat opgenomen, bedoeld, die gratis aan buitenlandse stations worden aangeboden. Het is moeilijk zich een voorstelling te maken van de goodwill, die met dit soort werk voor de Nederlandse zaak wordt geschapen.
Het werk van de Wereldomroep rustte tot dusver op twee peilers, namelijk de rechtstreekse uitzendingen en de transcripties.
Sinds kort is er een derde, machtige peiler bijgekomen, in de vorm van een zogenaamde relaydienst voor de Verenigde Staten van Noord-Amerika en een aantal republieken in Latijns-Amerika.
Tweemaal per week wordt voor de op deze dienst aangesloten stations een actualiteitenprogramma van 15 minuten uitgezonden, waarin beschouwingen en commentaren voorkomen uit verschillende Europese hoofdsteden. Ruim 160 radiostations op het Westelijk Halfrond zenden dit in het Spaans en Engels gestelde programma uit en bereiken daarmee een dikke 11½ miljoen luisteraars. Voor die luisteraars is de Wereldomroep dus eigenlijk een nieuwskoerier uit Europa. Met deze nieuwe relaydienst legt Radio Nederland Wereldomroep zelf nog eens de nadruk op de vaste, eigen plaats, die zij in de loop der jaren, door haar werk, in het Nederlandse radiobestel heeft verworven.
Zij kreeg haar sterke zenders, om krachtiger te kunnen spreken. Zij heeft nu ook een eigen, representatief, huis. De oude villa's, van waar in alle primitiviteit de naam van de Wereldomroep in de aether werd gevestigd, liggen verlaten. Het werk wordt voortgezet in een omgeving waar de resultaten van modern technisch vernuft de stem van Nederland in volmaakte harmonie in de wereldaether kunnen doen klinken.