W.P.H. Riethoff † (1864-1960)
Na het nog onverwacht verscheiden op 86-jarige leeftijd van het Erelid van de afdeling Kaapstad van het Algemeen Nederlands Verbond, de heer W.P.H. Riethoff, ontvingen wij van de tijdelijk in Nederland verblijvende voorzitter, de heer Van Ewijck van der Bilt alsook van de heer Oudschans Dentz uit Kaapstad, een ‘In memoriam’, waaraan wij het volgende ontlenen.
De heer Riethoff kwam in 1896 voor het eerst in Zuid-Afrika, waar hij als tuinbouwkundige bij de Ned.-Zuidafrikaanse Spoorweg Mij werd geplaatst. Kort na de ‘Boerenoorlog’ keerde hij naar Nederland terug, maakte sindsdien vele reizen en bezocht ook enige malen Zuid-Afrika. In 1939 vestigde hij zich voorgoed in Kaap de Goede Hoop, trad toe als lid van de afdeling Kaapstad van het A.N.V. en werd in 1946 in het afdelingsbestuur gekozen.
Met volle toewijding heeft hij zich tot aan zijn dood aan het Verbondswerk gegeven. Doordat hij zich hoofdzakelijk in Afrikaanse kringen bewoog, heeft de overledene er veel toe kunnen bijdragen de banden met de Afrikaners te versterken. Zijn streven was trouwens het Verbond van Afrikaners, Nederlanders en Vlamingen meer bekendheid te geven en bij de Afrikaners ingang te doen vinden. Jarenlang heeft hij het A.N.V. in het Skakelkomite van Afrikaanse verenigingen vertegenwoordigd. Dank zij zijn bemoeiingen werd de jaarlijkse kranslegging bij het standbeeld van Jan van Riebeek een indrukwekkende plechtigheid.
De A.N.V.-boekerij in Kaapstad heeft ook steeds zijn volle steun en belangstelling genoten.
Op 24 juli 1958 werd hij met de heren Roux en Oudschans Dentz, ter gelegenheid van het gouden jubileum, tot Erelid van de afdeling benoemd.
De heer Van Ewijck besluit zijn ‘In memoriam’ aldus:
Met de heer Riethoff is weer een lid van de oude garde, die wij zo node kunnen missen, heengegaan.
Met geestdrift heeft hij zich voor het Verbond, dat hem zo na aan het hart lag, ingezet.
De oude, trouwe werkers vallen af; moge wijlen de heer Riethoff de jongeren tot voorbeeld zijn.
Zijn nagedachtenis zal steeds in dankbare herinnering blijven bij allen, die grote waardering hadden voor zijn persoon en zijn werkzaamheid.