J.D.D. Pruissen †
Te Overveen is onlangs op 78-jarige leeftijd overleden de heer J.D.D. Pruissen, oud-directeur van de Nederlandse Bank voor Zuid-Afrika en oudvoorzitter van de Zuidafrikaanse Stichting ‘Moederland’. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Nederlands-Zuidafrikaanse Vereniging werd hem de eerste erepenning, die zij uitreikte, toegekend.
Voor de culturele betrekkingen tussen Nederland en Zuid-Afrika heeft de overledene altijd op de bres gestaan. Als voorzitter van de Zuidafrikaanse Stichting ‘Moederland’ heeft hij door zijn persoonlijkheid de betekenis van deze Stichting, bij het overleg over alles wat te doen stond, zó zeer tot uitdrukking gebracht, dat hij het middelpunt was van de kleine groep, die zich met die culturele betrekkingen bezig hield.
Cliché in bruikleen afgestaan door Haarlems Dagblad/Oprechte Haarlemse Courant J.D.D. Pruissen.
Persoonlijk heeft hij de onderhandelingen gevoerd, die geleid hebben tot de vestiging van een Ieerstoel in het Nederlands te Kaapstad, waar prof. Bax doceert. De verzekering van de toekomst van de leerstoel in het Afrikaans te Amsterdam is mede aan zijn bemoeïïmgen te danken geweest. Jarenlang was hij voorzitter van de commissie, die het ‘Maandblad’, uitgave van de Z.A.S.M., samenstelde.
Wat er in Pretoria te doen viel in het belang van de Nederlandse Ieerstoel en van het Nederlands Cultuurhistorisch Instituut, regelde de heer Pruissen.
Bovendien kon men op hem rekenen, als de regeringscommissie voor het Cultureel Verdrag, waarvan hij lid en ondervoorzitter was, in overleg trad met de Z.A.S.M. Brachten de Nederlands-Zuidafrikaanse Vereniging en het Studiefonds hun belangen voor bij de Z.A.S.M., dan vonden zij bij hem een open oor.
Het Algemeen Nederlands Verbond, dat in hem eert een grote zoon van ons volk, die aan Zuid-Afrika een warm hart toedroeg en die ai zijn krachten aanwendde om de culturele betrekkingen tussen beide stamverwante gebieden zo hecht mogelijk te maken, herdenkt hem hier dankbaar, zoals het maandblad ‘Zuid-Afrika’, waaraan wij dit ‘In memoriam’ ontlenen, reeds eerder heeft gedaan.