Een stuk geschiedenis
De huidige afdeling van het A.N.V. bestaat dus 25 jaar, doch het is in werkelijkheid 51 jaar geleden dat de eerste afdeling van het A.N.V. te Bonaire werd opgericht. Reeds in 1903 werd te Curaçao een Groep van het A.N.V. gevormd. In datzelfde jaar werd te Bonaire als vertegenwoordiger van deze groep de heer C.J. Krijt, hoofd van de openbare school aangesteld. In Bonaire waren toen negen leden van het Verbond. Op 1 januari 1906 had Bonaire 23 leden.
In het jaar 1907 verscheen een speciaal Bonaire-nummer van ‘Neerlandia’, het orgaan van het Verbond, waaraan medewerkten Pastoor P.A. Euwens, de latere Bisschop van Curaçao, C.J. Krijt, dr. J. Becke en M. Victor Zwijsen.
In 1907 bracht luitenant J.A. Snijders jr., lid van het Groepsbestuur, die te Curaçao gedetacheerd was, een bezoek aan Bonaire. Voor deze gelegenheid belegde de vertegenwoordiger, de heer Krijt, een vergadering, waaraan zestig dames en heren deelnamen.
In 1908 werd de afdeling Bonaire opgericht met het volgende bestuur: Pastoor F.J.A.A. Smitz, voorzitter, dr. C.G. van Bergen, ondervoorzitter, C.J. Krijt, secretaris-penningmeester, J.E.R. Herrera, P.L. de Haseth en N. van Meeteren.
Reeds in die tijd gaf het A.N.V. op bescheiden schaal steun aan jongelieden van de eilanden, die op Curaçao wensten te studeren.
Na het vertrek van de heer Krijt, die een zeer actief man was, is het clubleven van het A.N.V. langzaam achteruit gegaan, zodat in het jaar 1932 niet meer gesproken kon worden van een afdeling, maar van een aantal losse leden, die hun contributie aan de Groep Curaçao betaalden.
Begin 1934 vond tijdens een bezoek van de heer G.J. Ferguson, lid van het bestuur van de Groep Curaçao in de Pasanggrahan (gouvernementshotel) een bijeenkomst plaats, waaraan enige tientallen personen deelnamen; zo werd in dat jaar de tegenwoordige afdeling opgericht, die thans onafgebroken 25 jaar van goed clubleven achter de rug heeft. Natuurlijk kwamen er in die 25 jaar wel eens korte inzinkin-gen voor, doch men kan wel zeggen, dat de afdeling actief bezig is geweest.
Op de dansvloer.
In 1934 bestond het bestuur van de afd. Bonaire uit de heren L.D. Gerharts, voorzitter/secretaris, pastoor Th. A.R. Schipper, onder-voorzitter, ds. A. van Essen, penningmeester en C.E.B. Hollmund, commissaris. Het huidige bestuur bestaat uit de heren: J. Verhoeven, voorzitter, J. Humb. Ellis, secretaris, H. van 't Veld, penningmeester, J. Th. Kamphuis, Jose M. Frans, Hugo Gerharts, ir. E. Pieters Kwiers.
In 1934 heeft het A.N.V. te Bonaire een bibliotheek opgericht, voor iedereen, dus ook voor niet-leden toegankelijk. Voor de uitbreiding van deze biblotheek ontvangt de afdeling een jaarlijkse subsidie van het Eilandgebied Bonaire.
Verscheidene malen is het mogen gelukken muziekgezelschappen, toneelgroepen en alleen optredende artisten naar Bonaire te laten komen. Vaak gaf de C.P.I.M. daartoe haar medewerking, andere malen hielp de Groep Curaçao mee en soms was het wel mogelijk alle kosten door Bonaire te laten dragen. Velen is jarenlang de prachtige uitvoering van het Rontgenkwartet bijgebleven. In 1934, toen de bioscoop Alhambra door de heer L.D. Gerharts werd opgericht, zorgde het A.N.V. er voor, dat de 35 mm. Nederlands-Nieuws-films regelmatig naar Bonaire werden gezonden.
In de laatste tijd wordt nauw samengewerkt met het Cultureel Centrum Bonaire. De activiteit op dit gebied is - mede door de hulp, die Sticusa verleent - groter dan voorheen en er gaat dan ook bijna geen maand voorbij, of er wordt een lezing of een tentoonstelling gehouden; ook konden verscheidene malen toneelvoorstellingen worden gegeven.
Mej. Speekenbrink knipt het lint door bij de ingang der tennisbanen.