Onthulling
Op plechtige wijze heeft in tegenwoordigheid van vele hoogwaardigheidsbekleders en honderden belangstellenden de onthulling van dit standbeeld plaats gevonden.
De volksliederen ‘Het Wilhelmus’ en het ‘Nos Tera’ weerklonken.
De voorzitter van de Sociedad Bolivariana, de heer Richard Henriquez, hield een inleidende toespraak; daarna had de onthulling plaats door de gouverneur, Zijne Excellence drs. A.B. Speekenbrink, die de betekenis van de eerste Oranje vorst kenschetste. De heer Henriquez droeg vervolgens het monument over aan het eilandbestuur.
Onder het spelen van koraalmuziek door de marinekapel werden aan de voet van het standbeeld vele kransen gelegd, waaronder een van de afd. Curaçao.
Met opzet was de 29ste juli gekozen als de dag voor de onthulling, omdat op die datum, 325 jaar geleden, de eerste Hollanders onder leiding van Johan van Walbeeck, de St. Annabaai binnenzeilden.
De heer Henriquez noemde Willem van Oranje de grondlegger van de Nederlandse Staat, waarvan Curaçao sedert 1634 een onverbrekelijk deel is. Hij zag in deze Vader des Vaderlands de ideale vertolker van de gedachte van verdraagzaamheid en eerde hem als de stamvader van het doorluchte huis van Oranje. De heer Henriquez besloot zijn indrukwekkende rede met deze woorden:
‘Eén naam wil ik nog toevoegen aan de vele, die ik reeds noemde. Dat is de naam van Sjon Cai Winkel, die wij als een der actiefste initiatiefnemers op dit ogenblik en op deze plaats ten zeerste missen, - hij is n.l. kort geleden naar Holland vertrokken. Wij zijn er van overtuigd, dat ook hij het zeer zal be-treuren op dit moment niet in ons midden te zijn, maar we weten, dat hij in de geest in ons midden vertoeft.’
Deze heer Winkel, die jaren lang voorzitter is geweest van Sociedad Bolivariana en die in 's-Gravenhage vertoeft, was zo vriendelijk ons een onderhoud toe te staan en ons twee foto's te geven, een van de kranslegging bij het standbeeld en een van hem zelf.
Kranslegging bij het pas onthulde standbeeld.
De heer Winkel, een der actiefste initiatiefnemers