Versnipperde Koninginnefeesten
Het feit, dat echter in Sydney de viering van de verjaardag van de Koningin zó versnipperd is geworden, dat het bezoek op elk der afzonderlijke bijeenkomsten er onder heeft geleden, heeft bestuurders van diverse verenigingen er toe gebracht de mogelijkheid onder ogen te zien die viering het komende jaar op betere grondslag op te zetten, waarvan meer succes te verwachten valt De opkomst op het ‘Oranjebal’ of ,Koningin Juliana-bal" in Sydney was namelijk belangrijk geringer dan in voorgaande jaren, doordat elders in Sydney enkele dagen tevoren reeds een Oranjefeest was gehouden.
Overigens blijkt uit het aantal Koninginnefeesten welk een grote populariteit deze in de laatste jaren hebben verkregen. In Adelaide (hoofdstad van de staat Zuid-Australië), waar zich een actieve Nederlandse vereniging bevindt, werd een balavond gehouden op 8 mei, in Canberra (de nationale hoofdstad) kwamen de feestvierders bij een op 30 april, maar in Wollongong, de staalstad aan de kust van Nieuw-Zuid-Wales, had de Ned. Vereniging in Illawarra er de 2e mei voor gereserveerd, en in Newcastle (de zuster-staalstad aan de noord-kust van dezelfde staat) had het feest een dag eerder plaats. Aan de andere kant van Austtralië was men er vroeg bij. Dáár (in Perth) organiseerde de Australian Dutch League een Oranje-bal op 17 april. Het was tevens een afscheidsfeest voor de Nederlandse consul, de heer Arriëns. De Town Hall, waar het feest plaats had, was kwistig met oranje ballons en oranje tafelkleedjes versierd en terwijl de consul en diens echtgenote de zaal binnentraden, zong het Nederlands Gemengd Koor onder leiding van Jo Caulfield het Wilhelmus. Op dezelfde avond had een Oranje-bal plaats in Medina, dat niet ver van Perth is gelegen.
We kunnen uiteraard niet elke plaats, waar een Oranje-bal werd gehouden, af-zonderlijk noemen, maar met vermelding van de bovenstaande plaatsen en Sydney, waar zich 350 mensen hebben vermaakt, krijgt men een beeld van ‘het Oranjefeest in Australië’. Het spreekt vanzelf, dat ook aan de Bevrijdingsdag en Dodenherdenking aandacht is geschonken, maar, wederom, in verband met allerlei bepalingen en omstandigheden behoeft het niet te verwonderen, dat niet alttijd aan de datum werd vastgehouden. De Dodenherdenking had in Perth bijv. plaats op 2 mei, waar zich verschillende Nederlanders verzamelden bij het Oorlogsmonument in King's Park. In Sydney werden kransen gelegd op 4 mei bij de Cenotaph in het hartje van de stad. In Brisbane (hoofdstad van de staat Queensland) gebeurde hetzelfde, maar in Melbourne (hoofdstad van de staat Victoria) had de plechtigheid plaats op 3 mei. In Sydney legde de waarnemend consul-generaal een krans. Ook de Nederlandse Vereniging deed dit. In Melbourne legde de consul aldaar een krans bij het monument der gevallenen, in Perth geschiedde hetzelfde door de kanselier van het Nederlandse consulaat.