Gouden jubileum uitgeverij Lannoo
Zaterdag 27 juni gaf de Uitgeverij Lannoo uit Tielt (Vlaanderen) in Hotel Wittebrug te 's-Gravenhage gelegenheid haar geluk te wensen met haar vijftigjarig bestaan en met de viering van het eerste lustrum van haar vestiging te 's-Gravenhage.
Een groot gezelschap, waaronder de culturele attaché van de Ambassade van België, dr. A. Mariën, was op die zaterdagmiddag bij een om belangstelling te tonen voor deze onderneming, die uit het niet is opgebouwd en die thans een voorname plaats inneemt onder de uitgevers en drukkers.
In zijn welkomstwoord merkte de heer Godfried Lannoo o.a. op, dat hun uitgeverij niets voelde voor een Vlaamse pocketreeks. De Lannoo's willen Nederland en Vlaanderen zien als één cultuurgebied, waar het Nederlandse pocketboek een afzetgebied moet vinden.
Vier sprekers waren uitgenodigd - ieder op zijn gebied - de aanwezigen iets te vertellen over het uitgeversbedrijf, over de schrijver, de lezer en de betekenis van de uitgeverij Lannoo voor Nederland en Belgie.
Lannoo, zei de heer Van Nierop, de Nederlandse leider van de afd. Uitgeverij te Tielt, beschouwt Nederland niet alleen als een gunstig afzetgebied, maar hij heeft ook oog voor de opvatting, dat Nederland en Vlaanderen, hoe wel twee gescheiden gebieden, in menig opzicht toch bij elkander behorende delen vormen.
De voorzitter van de Nederlandse katholieke Boekverkopersbond, de heer Oomens, beschreef de invloed van de tijden op het boek en wees op het aandeel, dat Lannoo heeft gehad bij de pogingen een eigen katholieke cultuur op te bouwen.
Kostelijk was Van Hemeldonk, de meestgelezen Vlaamse schrijver van deze tijd. Hij sprak over ‘de schrijver, zijn boek en zijn lezer’ en vertelde hoe gedurende jaren o.a. in hem is gegroeid zijn boek over Maarten van Rossum, de plunderende baanderheer. Naar zijn ervaring groeit elk boek met het rijpend inzicht van de schrijver.
De Amsterdamse journalist, mr. Anthony Mertens, betreurde het, dat de uitgevers er tot nu toe niet in geslaagd zijn het boek onder méér lezers te brengen.
Nadat de heer Lannoo sr. alle sprekers hartelijk en bewogen had bedankt voor hun toespraken en de aanwezigen voor hun belangstelling, sprak Dom. Van der Meer de Walcheren, in plaats van de ambassadeur van België, die verhinderd was, een hartelijk slotwoord tot zijn vriend Joris Lannoo, die in Vlaanderen vol toewijding heeft medegewerkt aan het brengen van vernieuwing. Voor diens arbeid had hij de grootste bewondering.
Hierop verhuisde het gezelschap naar de naastliggende zaal, waar men nog lang bijeen bleef en gelegenheid kreeg de zuilen van de uitgeverij Lannoo: vader en beide zoons, geluk te wensen.
Aan alle bezoekers werd een jubileumuitgave, getiteld ‘Lannoo, 50 jaar in volle zee’ uitgereikt, die door tekst en fraaie verluchting een uitstekend beeld gaf van Lannoo's Uitgeverij en Drukkersbedrijf.