Hugenotenmuseum
Het plan is nu de Saasveldgebouwen in Fransch Hoek, een plaatsje 50 km van Kaapstad, te reconstrueren en te bestemmen als Hugenotenmuseum, waar alles bewaard zal worden wat betrekking heeft op de Hugenoten, niet alleen vanaf de nederzetting aan de Kaap, maar met inbegrip van de voorafgaande periode van hun leven in Frankrijk en hun verblijf in Nederland.
Ongeveer 200 Franse Hugenoten vestigden zich in 1688 en volgende jaren aan de Kaap, voornamelijk in Stellenbosch, Drakenstein en Fransch Hoek. Zij kwamen van Nederland en werden door schepen van de Verenigde Oost-Indië Compagnie naar Kaapstad gebracht. Ze legden zich in hoofdzaak toe op de druivencultuur; de eerste jaren hadden zij hun eigen predikant, maar zij zijn later geheel in de Kaap-Hollandse bevolking opgegaan.
In 1948 is in Fransch Hoek een Hugenoten-monument ingewijd en bij dit monument wil men nu het museum bouwen.
Om gelden voor dit doel in te zamelen is vorig jaar de Hugenoten Stichting opgericht. Om de geldinzameling in te luiden werd in februari een volksfeest in Fransch Hoek georganiseerd.
Aan de Afdeling Kaapstad van het A.N.V. was gevraagd een groep Nederlandse volksdansers bij een te brengen.
Op de foto ziet men deze groep, die zich voor de laatste maal oefent in de tuin van de voorzitter der afdeling.
v. Ewijck.
Een groep Nederlandse volksdansers oefent de laatste maal in de tuin van het herenhuis, dat bewoond wordt door de voorzitter van de afdeling Kaapstad van het A.N.V., de heer S.J. van Ewijck van de Bilt.