Een tweede Abel Tasman in Australië
(Van onze medewerker, Jan D. Rempt, te Sydney)
Australië heeft zijn grootste gebeurtenis beleefd sinds de ontdekking van het Onbekende Zuidland door Abel Tasman in 1642, toen de afstammeling van onze oud-vaderlandse ‘schipvaerder’, de 28-jarige Herman Abel Tasman, per ‘Fokker Friendship’, die de naam van zijn illustere voorvader draagt, in het nieuwe vaderland van meet dan honderdduizend Nederlanders arriveerde. lk had het genoegen door de Trans Australian Airlines (TAA), die twaalf Fokker Friendships in Nederland hebben besteld, te worden genodigd om per Super Viscount min landgenoot tegemoet te vliegen, toen hij in de ‘Abel Tasman’ boven Australisch grondgebied verscheen.
‘Het was een merkwaardige en prettige gewaarwording als enige Nederlandse journalist geconfronteerd te worden met een landgenoot, die de naam draagt van de beroemdste man in Australië na Kingsford Smith (en dan Australische collega's te horen zeggen: ‘De naam Tasman zegt òns, Australiërs, iets!’
Maar die naam zegt ook òns, Hollanders in Australië, jets, en nog méér, nu (Herman) Abel Tasman, doctorandus in de chemie, zich tijdens zijn reis door Australië een bijzondere en gewaardeerde ambassadeur der Nederlanden heeft getoond. Het was aan hem welbesteed, dat de echte ambassadeur, Zijne Excellentie A.H.J. Lovink van Canberra naar Darwin was gevlogen (zoiets als de afstand van Amsterdam naar Cairo) om Abel op te vangen en met hem mee dóór te vliegen naar Sydney en Melbourne.
De tocht van Darwin naar Melbourne is een glorierijke reis geworden voor Abel, voor T.A.A. (de gastheren van Abel), voor Australië, en niet het minst voor Nederland en de Nederlanders in Australie. De jonge Abel, die tot voor kort schuil ging in het wetenschappelijk onderzoek in het Laboratorium voor Massa-spectografie van de Stichting Fundamenteel Onderzoek van de Materie te Amsterdam, kwam ineens in het volle Australische daglicht te staan. Niemand heeft hem hier de kans gelaten zich bescheiden terug te trekken.