Gentse schoonheid
Tijdens de rondleiding door Gent werd uiteraard grote aandacht geschonken aan het Belfort, de vele monumenten in Gent, de St. Baafskathedraal, eertijds St. Jans Kerk, waarin keizer Karel V is gedoopt, met het wereldberoemde veelluik ‘De aanbidding van het Lam Gods’ van de gebroeders van Eyck, schilderij en van Rubens, Joost van Wassenhove, de rococopreekstoel van Laurent Delvaux, een geschenk van de enige Gentse Maecenas, monseigneur Antoine Triest, die tevens de eerste plantenkas in Europa liet bouwen en daarmee de voorloper is geworden van de bloemisterijen rondom Gent.
Na de kathedraal bezochten de Hagenaars nog vele plekjes in Gent, o.a. de Korenmarkt (of de Kuip) met monument voor Jan Frans Willems, de vader van de Vlaamse Beweging, de Koninklijke Nederlandse Schouwburg, voorts de Graslei met de prachtige gildenhuizen, 's Gravensteen, oude herenhuizen zoals Achtersikkel en Kleine Sikkel; men genoot van de kijk op de drie torens, vanaf de Hoge Brug, bewonderde de Roelantsklok, het St.-Veerleplein en nog heel veel meer. In de Arteveldeclub werd de thee gebruikt; na de stadsomgang gingen velen nog wat door de stad wandelen en winkelen.
Cliché CGT-Foto Dédé
Gezicht op de beroemde Gentse monumentenrij
Men kan eigenlijk niet zeggen, waarover de deelnemers aan deze tocht naar Gent nog meer enthousiast waren, over de pracht van oud en nieuw Gent, of over de wijze, waarop de heren de Groote en Van den Broucke zich hebben uitgeput; zij hebben de rondleiding tot een leerzaam feest gemaakt.
Dank, hartelijk dank mijne heren, voor al wat ons, kennelijk met zoveel liefde en warmte, maar vooral ook met deskundigheid, werd gegeven.
Tegen 6 uur vertrokken de bussen naar Antwerpen, waar ieder nog even zijn gang kon gaan. De een maakte een korte wandeling, de ander zette zich neer in een der honderden restaurants om nog een kleine hart versterking te nemen.
Iets over 9 uur ging het dan noord-waarts, langs dezelfde route terug naar Den Haag.