Het Jaarlijks Oranjebal
EENS PER JAAR echter stromen honderden landgenoten uit alle windrichtingen naar het Oranjebal in Sydney. Dit is een feest, dat zijns gelijken in geheel Australië niet vindt. Dit jaar maakte de Nederlandse ambassadeur, de heer H.J. Lovink, er een speciale vliegtocht voor (van de nationale hoofdstad Canberra naar Sydney is een goed uur vliegen) om het bal met zijn tegenwoordigheid te vereren. Ook de Nederlandse consul-generaal die de scepter zwaait over het consulaire corps in geheel Australië -, dr. TH.J. Bergsma, was aanwezig. Het Oranje-bal is een typisch Nederlandse feest-viering met natuurlijk de ‘polonaise’, die de verbazing wekt van vooraanstaande Australische gasten, zoals de waarnemend Lord Mayor van Sydney, Alderman O'Dea, Vrije burger van de Stad Amsterdam, en Australië's beroemdste ‘columnist en gossip-writer’ Jim Mac Dougall, die er elk jaar weer zijn commentaar op geeft, opgediept uit zijn eigen knipsel-plakboek.
Deze opmerking is bedoeld als een illustratie van het feit, dat het Oranje-bal door de Australiërs al beschouwd wordt als een deel van de Australische sociale genoegens en het dus nauwelijks nodig is er enige bijzondere aandacht aan te schenken (wat de Australische pers dan ook niet gedaan heeft).
WIE GRAAG ZIET, dat de Nederlanders onder de schijnwerpers komen te staan, kan er over treuren, dat de Nederlandse cultuur op het jaarlijkse Oranje-bal zich al jaren achtereen beperkt heeft tot de polonaise en de volksdansen van de nu 22 leden tellende Nederlandse volksdansgroep, die niet ophoudt van haar activiteit blijk te geven. Maar, de Nederlandse cultuur beperkt zich niet tot de volksdans en bij velen bestaat de nog onuitgesproken verwachting, dat het vol-gende Oranje-bal opgeluisterd wordt met enkele andere typisch-Nederlandse uitingen van volkscultuur, zoals volkszang, één of meer scènes van Jan Klaassen en Katrijn in de poppenkast, en (om iets hoger te grijpen) opvoering van een scène uit de Gijsbrecht van Amstel.