Flandria Nostra
Van de N.V. Standaard-Boekhandel te Antwerpen ontvingen wij ‘Flandria Nostra’, ons land en ons volk, zijn standen en beroepen door de tijden heen, dl. I (1957). De uitgevers delen in hun ‘Woord vooraf’ niet mee uit hoeveel delen dit werk zal bestaan. Deze keurig verzorgde uitgave (prachtige band, mooi glanzend papier, prettig leesbare letter, enige gekleurde platen en vele zwart-witte afbeeldingen) is tot stand gekomen onder redactie van dr. J.L. Broeckx (kunsthistorisch gedeelte), prof. dr. C. de Clercq (kerkelijk-historisch gedeelte), prof. dr. J. Dhondt (sociaal, economisch en staatkundig gedeelte) en dr. M.A. Nauwelaerts (bijdragen in verband met de geschiedenis der wetenschappen). Aan dit eerste deel hebben verschillende deskundigen hun medewerking verleend, van wie wij slechts noemen dr. A. Verhulst en dr. J. Craeybeckx.
Als onderwerpen worden behandeld: Het Landschap, Steden in het landschap en stedelijk landschap, De Boeren, De Handarbeiders, Handelaren en neringdoenden. Bij elk van de hoofdstukken is de ontwikkeling gevolgd van de oudste tijden tot en met de 20e eeuw. Telkens wordt na een bepaald onderwerp een groot aantal aantekeningen en een beknopte bibliografie gegeven. Niet de politieke feiten, de economische gebeurtenissen en de artistieke prestaties vormen de basis van deze studie, maar de mens. De mensen, die in Zuid-Nederland geleefd hebben, zij die ‘La Flandria nostra carissima patria’ gemaakt hebben tot wat het nu geworden is. Dit is inderdaad een nieuwe en interessante vorm van cultuurgeschiedschrijving, die het volle licht werpt op de to erker, de mens, en die de omstandigheden schildert, waarin hij heeft geleefd en gearbeid. Verder laat deze geschiedenis duidelijk zien hoe dit land door de liefde van de mens voor zijn grond en de inspanning van hoofd en hand zich heeft ontwikkeld en is geworden tot het bloeiende, nijvere land, dat wij Noord-Nederlanders kennen en waarderen.
Dit werk is van groot belang, niet alleen voor leraren en professoren in de geschiedenis in Zuid-, maar ook voor die in Noord-Nederland. Zij zullen o.a. genieten van het goede overzicht van de theorie over het ontstaan der steden en vele andere kwesties. Misschien dat de Noord-Nederlanders het met enkele kleinigheden niet eens zullen zijn, zoals b.v. op blz. 38, waar gesproken wordt van de Franse en Hollandse tijd. Liever zullen zij daar zien Nederlandse tijd.
Al met al een werk, waar mee wij schrijvers en uitgevers menen te mogen gelukwensen. Met verlangen zien wij dan ook uit naar het volgende deel (of delen). De prijs van dit gebonden deel is 450 Belg. franks. F.K.