Derde Frans-Vlaamse culturele dag in Hulst
De voorzitter van de Frans-Vlaamse Cultuurdagen, de heer J.H. Stol te, te Hulst (Zeeuws Vlaanderen) was zo vriendelijk ons een verslag te zenden over de in april j.l. gehouden Fransvlaamse culturele dag in Hulst.
In zijn openingswoord kon hij een woord van welkom toeroepen tot Frans-vlamingen, Belgisch vlamingen, Zuid-Afrikanen, Nederlanders en Oost-Friezen.
Dit openingswoord eindigde de heer Stolte als volgt: ‘Over de staatsgrenzen heen, voelen we ons in onze gemeenschappelijke Nederlandse Cultuur, één.
Tegenover de ons omringende andere culturen, dienen wij een sterk Nederlands cultureel zelfbewustzijn op te bouwen, opdat men er in Europa goed van doordrongen wordt, dat de Nederlandse cultuur, hoewel over verscheidene landen verspreid, een sterke eenheid is. Op die wijze kunnen wij het best Frans Vlaande-ren steunen in de zware strijd voor het behoud van zijn Nederlandse taal en cul-tuur’.
Dr. P.C. Paardekooper uit Eindhoven stelde in zijn rede over ‘Fransvlaanderen en de Nederlandse kultuurpolitiek’ vast, dat
a. | het hoog tijd wordt, dat Nederland en België een Nederlandse cultuurpolitiek gaan voeren; |
b. | het A(lgemeen) B(eschaafd) N(ederlands) in België steeds meer algemeen goed wordt; |
c. | .de Nederlander zijn minderwaardigheidscomplex dient te laten varen; te onpas spreekt hij in het buitenland een vreemde taal en dan veelal heel slecht -, hetgeen een belemmering vormt voor de éénwording der Nederlandse Cultuur; |
d. | op krachtige wijze aan de kaak dient te worden gesteld de doelbewuste wijze, waarop Frankrijk de Nederlanse minderheid in Fransvlaanderen onderdrukt, een bepaalde politiek, welke een groot cultuurland als Frankrijk, dat zo gaarne wordt genoemd als de voorvechter voor de rechten van de mens, onwaardig is; |
e. | in Parijs een officiële stap moet worden ondernomen door de Nederlandse en Belgische regeringen, teneinde de invoering van de Nederlandse taal op de scholen in Fransvlaanderen - het recht van elke minderheid - te bepleiten; |
f. | het toerisme een grote taak heeft in Fransvlaanderen, indien nl. Belgische en Nederlandse toeristen in Fransvlaanderen pogen Nederlands te spreken. |
De voorzitter van de Fransvlaamse Cultuurdagen te Waregem, de heer André Demets, legde in zijn korte maar meesterlijke rede de nadruk op het feit, dat Fransvlaanderen de bakermat is van de Nederlandse cultuur. Ook hij pleitte voor een nauwe samenwerking tussen Den Haag en Brussel tot het ondernemen van stappen in Parijs ter redding van de Ne-derlandse Kultuur in Fransvlaanderen.
Tussen beide evengenoemde redevoeringen in droeg de nog jonge voordrachtkunstenaar Jan van Alphen uit Dongen gedichten voor van Michiel de Swaen (1674-1707), indertijd arts te Duinkerken, Karel van de Woestijne, de Gentse dichter (1878-1929) en Joost van den Vondel, hiermede uitdrukking gevend aan de eenheid der Nederlandse cultuur.
Het reeds zeer bekende Hulster Gemengd Zangkoor zong onder leiding van Jo Ivens een aantal Fransvlaamse volksliederen, die reeds gemeengoed zijn geworden in de Nederlandse liederenschat.
Op de avond van de Hulst er dag verwelkomde de voorzitter van de Oudheidkundige Kring ‘De vier Ambachten’, de heer B. Wilking het gezelschap en gaf het woord aan Luc. Verbeke, lid van ons Verbond, die een, met grote belangstelling aangehoorde lezirg hield over ‘Fransvlaanderen, land en volk’, verlucht met niet minder dan 90 kleindiapositieven, welke algemene bijval oogstten.
Bij velen zal zonder twijfel de lust gewekt zijn om Fransvlaanderen eens een bezoek te brengen. De Nederlandse cul-tuurschatten liggen er voor het grijpen en het natuurschoon is er van dien aard, dat een verblijf in die streken zeer de moeite lonen zal.
De voorzitter van de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer in Hulst, de heer J. Loof, gaf de heer J. de Vries daarna de gelegenheid, aan de hand van zeer fraaie lichtbeelden, de schoonheid van het oostelijk gedeelte van Zeeuws-Vlaanderen in het middelpunt van de belangstelling te plaatsen. De buitenlandse deelnemers vooral genoten er van. Zij zullen zeker propaganda maken voor dit mooie stukje Nederland en het fraaie oude stadje Hulst.
Aan het slot van deze zeer geslaagde typische Nederlandse dag wekte de voorzitter de aanwezigen op zich te abonneren op ‘Notre Flandre-Vlaamse Heerd’ en ‘Notre Patrimoine Ons Erfdeel’.