A.N.V. drukte stempel op de Afrikaans-Nederlandse samenleving
Het Algemeen Nederlands Verbond viert zijn zestigjarig jubileum. Gaarne wil ik namens de grootste Afdeling het Verbondsbestuur gelukwensen met dit heugelijke feit.
Zestig jaren heeft het Verbond geijverd om de Nederlandse taal en cultuur de plaats te geven, welke haar toekomt en de saamhorigheid van de delen van de Nederlandse stam, vooral die in Zuid-Afrika en Vlaanderen, op te bouwen en te versterken.
De afdeling Kaapstad, die 23 juli a.s. haar gouden jubileum zal vieren, heeft het hare er toe bijgedragen om de Nederlandse cultuur in dit zuidelijke steunpunt van de Nederlandse stam uit te dragen.
Reeds in 1897 werd door een Afrikaner, een Vlaming en drie Nederlanders, waarvan het erelid, de heer Oudschans Dentz de enige nog in leven zijnde is, het initiatief genomen tot de oprichting van een groep Zuid-Afrika. Kort daarop brak de tweede vrijheidsoorlog uit, die aan het bestaan van deze bijna 1000 leden tellende groep, waarvan de presidenten Krüger en Steyn ereleden waren, een ontijdig einde maakte. Geleidelijk werden er weer afdelingen opgericht en nu telt het Verbond drie afdelingen in Zuid-Afrika, nl. Kaapstad, Bloemfontein en Pretoria, alsmede een aanzienlijk aantal verspreid wonende leden.
Telde de afdeling Kaapstad vóór de tweede wereldoorlog ongeveer 200 leden, door de vestiging van in hoofdzaak nieuwe immigranten is dit aantal gedurende de laatste 10 jaren tot 600 gestegen.
De afdeling Kaapstad heeft in haar 50-jarig bestaan haar stempel gedrukt op de Afrikaans-Nederlandse samenleving in de Kaap.
Op velerlei wijzen heeft zij getracht haar doel te bereiken.
Haar belangrijkste streven is wel geweest de samenwerking tussen Afrikaners en Nederlanders te bevorderen en belangstelling voor de Dietse cultuur te wekken. Verscheidene malen is een Afrikaner voorzitter geweest van de afdeling en het bestuur telt verschillende Afrikaanse leden. Aansluiting is gezocht met belangrijke Afrikaanse organisaties, zoals ‘die Federasie van Afrikaanse Kultuurverenigings (F.A.K.), die Afrikaanse Eisteddfod, die Skakelkomitee van Afrikaanse verenigings, die Oranjeklub en het Genootskap Nederland-Zuid-Afrika’.
De Afrikaans Nederlandse Boekerij (A.N.V.), die over ruim 11.000 boeken beschikt, is een belangrijk middel geweest om de belangstelling in het Nederlandse en Afrikaanse boek te onderhouden en aan te moedigen. De waardering van de Unie-Regering blijkt uit het kosteloos beschikbaar stellen van het gebouw en die van de Kaapprovincie uit een jaarlijkse bijdrage, die evenwel niet voldoende is om de Boekerij in stand te houden, zodat wij de Nederlandse Regering zeer erkentelijk zijn voor haar steun gedurende de laatste jaren.
Vermeld dient ook te worden de jaarlijkse toekenning van boekprijzen aan leerlingen van ‘Hoërskole’ in de Kaap voor letterkunde en geschiedenis, waarvoor ook het Verbondsbestuur een aantal boeken beschikbaar stelt. Uit de brieven van dankbare leerlingen is op te maken welk een vruchtdragend werk hiermede verricht is. Deze prijzen dienen als aanmoediging voor de verdere studie van de Nederlandse cultuur.
De jaarlijkse kranslegging bij het van Riebeeckstandbeeld, in 1921 door de afdeling op initiatief van wijlen Mevrouw Loopuyt ingesteld, heeft belangrijk tot de erkenning van