De afdeling Aruba
Als voorzitter van de afdeling Aruba voldoe ik met genoegen aan het verzoek van het Verbondsbestuur, een kleine bijdrage te schrijven voor het jubileumnummer van Neerlandia.
Allereerst moge ik namens onze afdeling het Verbondsbestuur van harte gelukwensen met dit voor het Verbond zo belangrijke jubileum. Op dergelijke hoogtijdagen is het de gewoonte aan de gelukwensen nog een ‘vele jaren na deze’ toe te voegen, maar ik zou liever de hoop willen uitspreken, dat het A.N.V. nog vele jaren moge doorgaan op de ingeslagen weg, tot bloei van de Groot-Nederlandse gedachte, welke na het tot standkomen van het Statuut van nog veel grotere betekenis is geworden, in het bijzonder voor de Antillen.
Als ik de geschiedenis van het A.N.V. op Aruba naga, dan heeft deze afdeling ook reeds een eerbiedwaardige leeftijd bereikt en is zij aan de halve eeuw toe. Beziet men de lijst van de oprichters, dan ontmoet men verschillende namen van personen, die helaas niet meer in ons midden zijn. Bij de geschiedenis van die 50 jaren zal ik in deze korte beschouwing niet blijven verwijlen. Ik wil volstaan met vast te stellen, dat er in die tijd door hen gewerkt en hard gewerkt is en dat het voornamelijk aan deze oude garde te danken is, dat Aruba vóór de tweede wereldoorlog Nederlandse artiesten van naam, zoals Charlotte KöhLer, Louis de Vries, Willem de Veer e.a. kon uitnodigen hun kunst ook op Aruba te brengen.
In 1941, toen de banden met het moederland verbroken waren, werd uit de leden van het A.N.V. een eigen toneelgroep gevormd, die, onder de bezielende leiding van de heer Jan Pauw, vele malen voor het voetlicht is getreden. Aanvankelijk begonnen met lichtere stukken, zoals ‘Betje Regeert’, ‘Tropenadel’, werd later gezocht naar zwaardere stukken. Opgevoerd werden o.a. ‘Een ideale echtgenoot’ van Oscar Wilde, ‘Je kunt het toch niet meenemen’, De spooktrein’, ‘Spel met het noodlot’, ‘Tramlijn Begeerte’ e.a.
Door verschillende omstandigheden is de toneelgroep tijdelijk min of meer uitgeschakeld, maar men hoopt binnen niet al te lange tijd weer te beginnen. Een nieuwe schouwburgzaal zal weldra haar deuren openen. Met de bouw van dit Cultureel Centrum, dat in samenwerking met het A.N.V. kon worden opgericht, is men nl. reeds bezig.
Dat er de laatste jaren weer een zekere opleving in het A.N.V. op Aruba heeft plaats gevonden, is voornamelijk te danken aan haar oud-voorzitter, de heer Jan Pauw, die echter na vele jaren in de Antillen te hebben doorgebracht, nu van zijn welverdiend pensioen in Nederland geniet.
Jaarlijks beijvert het bestuur zich om de kinderen van de leden een echt Nederlands St. Nikolaasfeest te geven. Mede voor de schooljeugd verzorgt de afdeling verschillende culturele programma's. Jarenlang heeft de afdeling Aruba, voordat de Openbare Leeszaal op Aruba was opgericht, de verspreiding van Nederlandse lectuur verzorgd.
Hoewel ik niet wil beweren, dat de afdeling Aruba een bloeiend leven leidt, geloof ik toch, dat na het tot stand komen van de nieuwe schouwburg, het A.N.V. een nieuwe bloei-periode zal tegemoet gaan.
Ik wil eindigen met het Verbondsbestuur dank te zeggen voor de prettige samenwerking. Ik spreek de hoop uit, dat het Verbond nog lang zal kunnen voortgaan met het brengen van de echte A.N.V.-sfeer onder alle Nederlanders en allen van Nederlandse stam, waar ook ter wereld.
Th. B. Hese
Voorzitter afd. Aruba van het A.N.V.