Assimilate en integratie door een Australische bril gezien
(Van onze correspondent in Sydney, Jan D. Rempt)
De Nederlandse Raad voor de Emigratie heeft een definitie gegeven van integratie en zegt (zie ook het juli-augustusnummer), dat zij het geleidelijk proces van deelneming is aan het economische, sociale, culturele en geestelijke leven van het ontvangende land, dat de mogelijkheid voor de emigrant openlaat, bij die ingroei in het nationale bestaan een eigen bijdrage te leveren aan de samenleving van dat land.
Onder assimilatie wordt verstaan de toestand, dat de immigrant geheel en al als persoon, als cultuurfiguur, in aard, in taal, in gebruiken en gewoonten opgaat in de bevolking van het ontvangende land, daarmee dus één wordt, daarmee assimileert.
De termen assimilatie en integratie worden ook in Australië gebruikt. Toch ziet men tussen deze beide begrippen niet zo'n dogmatisch verschil als als klaarblijkelijk in Nederland het geval is. De verklaring daarvoor ligt vermoedelijk in het feit, dat er in de Raad voor de Emigratie in Nederland geen ‘emigranten’ zitting hebben, en zeker geen immigranten! Ware dit het geval - als dat mogelijk was - dan zou ongetwijfeld de opmerking zijn gemaakt, dat een immigrant het proces van assimilatie en integratie geleidelijk ondergaat.
Assimilatie en integratie voltrekken zich, althans in Australië, na elkaar en met elkaar, omdat elke immigrant de sfeer van het cultuurmilieu, waarin hij is opgevoed (voordat hij zijn vaderland verliet), met zich meedraagt en bewust dan wel onbewust het ontvangende land daarin laat delen. Dit kan alleen plaats vinden, wanneer de assimilatie al is ingetreden. Op grond van mijn eigen ervaring en op grond van waarnemingen, welke ik heb opgedaan onder Nederlanders in vrij wel alle uithoeken van Australië gedurende mijn reizen door dit onmetelijke continent in de afgelopen zes jaren, mag ik wel beweren, dat assimilatie altijd een stap voor is bij de integratie. Men moet eerst deelnemen aan het leven in een nieuwe gemeenschap en deel uitmaken van die gemeenschap, alvorens men die gemeenschap kan beïnvloeden.