Hendenking Statuut van Koninkrijk der Nederlanden
Zaterdag, 15 december vond, zowel in ons land als overzee, de herdenking plaats van de bevestiging van het Statuut voor het koninkrijk der Nederlanden, dat op die datum twee jaar geleden door H.M. de Koningin in de Ridderzaal werd ondertekend. De ministers-president van Nederland, dr, W. Drees, van Suriname, dr, J.H.E. Ferrier en van de Ned, Antillen, de heer E. Jonckheer, hielden des namiddags radiotoespraken, waarin op de betekenis van het statuut voor elk dier landen in het bijzonder werd gewezen.
Door deze herdenking, zo merkte dr. Drees op, hebben de regeringen der drie landen willen doen uitkomen, welk een bijzondere waarde zij hechten aan de totstandkoming van deze hoogste organieke wet, die een nieuwe rechtsorde voor het koninkrijk schiep.
En, de heer Jonckheer, die in Willemstad in het Nederlands en in het Papiaments sprak, kondigde de l5de december aan als een officiële feestdag, de ‘koninkrijksdag’, die de gedachte moet levendig houden, dat thans de krachten uit de eigen samenleving het maatschappelijk bestel zullen hebben te leiden.
Op diezelfde dag had in de aula van het Tropeninstituut te Amsterdam een bijeenkomst plaats, welke o.a. werd bijgewoond door de gevolmachtigde ministers van Suriname en de Ned. Antillen, mr. R.H. Pos en de heer W.F.M. Lampa, voorts door mr. H.J. Reinink, prof. dr. V.J. Koningsberger, voorzitter van het Kon. instituut v.d. Tropen, en vele burgerlijke en militaire autoriteiten.
De heer A. Jonkers, chef van de directie Suriname en de Ned. Antillen van het ministerie van overzeese rijksdelen, sprak over de betekenis van het Statuut voor het koninkrijk der Nederlanden, waarbij hij een historisch en staatkundig overzicht gaf van de totstandkoming er van.
Prof. dr. R.A.J. van Lier sprak over de economische en culturele samenwerking onder het statuut en de noodzakelijke hulp van Nederland aan de overzeese rijksdelen, hetgeen van Nederland grote offers zal vragen.
Ook in Curaçao en Paramaribo vonden plechtige herdenkingen plaats, waarbij door alle lagen van de bevolking grote belangstelling werd getoond.
In Nederland woei van alle regeringsgebouwen op deze feestdag de vlag.