Vijf besluiten
Onder voorzitterschap van mr. H.J. Reinink, directeur-generaal van de afdeling kunsten en voor de buitenlandse culturele betrekkingen van het ministerie van O., K, en W., werd in Den Haag op 25 en 26 oktober de 29ste vergadering gehouden van de gemengde technische commissie ter uitvoering van het Nederlands-Belgisch cultureel accoord.
Op deze vergadering werden de volgende belangrijke besluiten genomen:
1. Voortzetting van de uitwisseling van hoogleraren. Daarbij zal er naar worden gestreefd, zoveel mogelijk uitwis-selingen voor een langere termijn te bereiken. Tevens zal de mogelijkheid worden nagegaan van een uitwisseling, waarbij ook wetenschappelijke assistenten kunnen worden betrokken.
2. Onverminderde handhaving van het programma van studiebeurzen en groepsreizen van studenten onder leiding van hoogleraren, alsmede handhaving van de vakantiecursussen voor Belgische docenten in Amsterdam, de vakantiecursussen voor Nederlandse docenten in België en ten slotte de uitwisseling op het gebied van het kweekschool-onderwijs.
3. Voortzetting van de Belgisch-Nederlandse componistendagen en de uitwisselingsconcerten.
4. Het beleggen in beide landen van samenkomsten voor schrijvers van geschiedenis- en aardrijkskundeboeken, ten einde een discussie uit te lokken over de vraag in hoeverre de bestaande leerboeken voldoen aan de eisen van een objectieve voorlichting.
5. Het houden van tentoonstellingen van het Nederlandse stilleven door de eeuwen heen. Zo enigszins mogelijk zal in 1957 in Brussel en in Delft een tentoonstelling worden georganiseerd van werken van Dirk Bouts en enige zijner leerlingen.
Van Belgische zijde zullen het volgend jaar wederom in Nederland enige tentoonstellingen van beeldende kunst worden georganiseerd.
Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Nederlands-Belgisch cultureel akkoord hadden Nederland en België nog heel wat meer op het programma. Het ministerie van O., K. en W. gaf een gedenkboek uit, waarin o.a. een overzicht is opgenomen van de activiteiten uit de afgesloten tien jaren en ook van de besluiten, genomen op de vijf tot dusver gehouden conferenties der Nederlandse letteren.
Het Nederlands Ballet gaf op 26 oktober een uitvoering in de Koninklijke Schouwburg. Op 1 november gaf het Groot Symphonie Orkest van de Belgische radio-omroep een uitvoering in de Rivièrahal te Rotterdam. Op zaterdag 3 november gaf de Kon. Opera van Gent een uitvoering van ‘Beatrijs’ in het Gebouw van Kunsten en Wetenschappen in Den Haag.
Godfried Bomans las op 8 november in het gemeentemuseum in Den Haag uit eigen werk voor. Op 10 november gaf de Haagse Comedie een eerste opvoering van ‘Berenvel’ van Paul Willems in de Haagse Schouwburg. Het jeugdtheater van Antwerpen gaf op 12 en 13 november een opvoering van ‘Tijl Uilenspiegel’ en 14 november bracht het Residentie-orkest in het gebouw van K. en W. een galaconcert ten gehore met de Belgische gastdirigent Daniel Sternefeld en de Belgische pianist Frederic Gevers.
Van 26 oktober tot 9 december wordt in het Haagse gemeentemuseum een tentoonstelling gehouden ‘Van jaar tot jaar, van boek tot boek’, georganiseerd door het Nederlands Letterkundig Museum.
De Haagse Kunstkring stelde van 27 oktober tot 16 november werken ten toon van de Belgische schilder baron I. Opsomers en de Nederlander Jan Sluyters.
Ook in andere steden van ons land werd grote aandacht aan dit jubileum geschonken.