Het verhaal ‘van den Vos Reijnaarde’
Baanbrekend werk van prof. Hellinga
In 1952 heeft prof, dr. W.G. Hellinga, hoogleraar in de Nederlandse taalkunde aan de universiteit van Amsterdam, het eerste deel uitgegeven van het verhaal ‘Van den Vos Reijnaarde’, dat in de tweede helft van de twaalfde eeuw moet zijn ontstaan en dat talloze taalgeleerden sedert eeuwen heeft bezig gehouden.
In dit eerste deel heeft de samensteller alle teksten tot het jaar 1500 bijeengebracht. Het tweede deel, waarmede de hoogleraar reeds jaren bezig is, zal de tekstgeschiedenis en de tekstkritiek bevatten, aldus een artikel in Het Vaderland.
Om de ondernomen studie tot een goed einde te kunnen brengen was het noodzakelijk in België en in Frankrijk een zgn. codicologisch onderzoek in te stellen, omdat verschillende voor zijn onderzoek te raadplegen codices in de Nederlandse bibliotheken niet, maar in België en Frankrijk wel voorkomen.
De codicologie onderzoekt behalve het schrift der handschriften systematisch alle aspecten van het boek, de samenstelling van de katernen, de wijze van inschrijving van de teksten, de bladspiegel, de indeling en de verluchting.
Teneinde prof. Hellinga in de gelegenheid te stellen deze uiterst belangrijke arbeid te voltooien heeft de Ned. Organisatie voor Zuiver Wetensch. Onderzoek (Z.W.O.) hem een stipendium (geldelijke toelage) verleend.
Prof. Hellinga hoopt spoedig het tweede deel te kunen uitgeven.