Feest in New-York nader toegelicht
Mag ik naar aanleiding van het aardig gestelde artikeltje onder het opschrift ‘Feest in New-York’ in het november/december nummer van Neerlandia enkele opmerkingen maken? In de eerste plaats mijn hartelijke dank voor de aandacht, welke Neerlandia de vereniging in New York heeft willen geven en de vriendelijkheid, welke uit het artikel spreekt.
Toch wil ik gaarne enkele historische feiten even rechtzetten, om latere misverstanden te voorkomen. Volgens het rapport, dat het verbondskantoor zo vriendelijk was ,mij te verstrekken, is dr. Abraham Kuyper de eigenlijke grondlegger van het Algemeen Nederlands Verbond in de Verenigde Staten. Gedurende zijn bezoek aldaar in 1898 bracht hij het inmiddels te Dordrecht opgerichte Algemeen Nederlands Verbond ter kennis van de Nederlanders in Amerika en wekte belangstelling daarvoor op. Op zijn aanwijzingen - ik volg de mij verstrekte gegevens - werd een tak voor oostAmerika en een voor west-Amerika in het leven geroepen. Voor het oosten werden mannen van naam als bestuurders aangewezen.
In 1902 werd de oosterse tak (hier is in het rapport door een schrijffout ‘westerse’ vermeld van ‘Groep Amerika’ van het A.N.V. uitgenodigd vier leden, liefst in Nederland verblijf houdende, aan te wijzen om haar in het hoofdbestuur te vertegenwoordigen. Helaas is deze tak ik volg weer het rapport - zonder dat ooit een regeling plaats greep, gestorven. Dit werd toegeschreven aan de omstandigheid, dat de Nederlander aan de oostkust minder verbonden is met het moederland, aldus het rapport.
In 1909 leidden voorbesprekingen met de A.N.V.-vertegenwoordiger in Amerika, de heer A. baron van Oldeneel tot het verlenen van een machtiging om de ‘afzonderlijke leden van het A.N.V.’ voorzover deze gevestigd waren tussen de Potomac en Nieuw-Engeland te verenigen tot een afdeling ‘Nieuw-Nederland’ met haar hoofdkwartier te New-York. Op 26 februari 1951 werd de afdeling opgeheven en in october 1951 werd de vereniging geregistreerd volgens de wetten van de staat New-York, als General Netherlands Association, Inc. (Algemeen Nederlandse Vereniging).
Het vieren in februari van 1956 van het 50-jarig jubileum heeft niets van doen met ‘vindingrijkheid’. Het zou onverantwoord zijn, om te rekenen van 1898 tot 1955 en te zeggen, dat er in New York thans 57 jaren van georganiseerd A.N.V. zouden bestaan. Volgens het mij verstrekte verslag, kan van organisatorisch leven tussen 1902 en 1909 niet gesproken worden en mogen deze zeven jaren niet meegeteld worden, blijven er dus over 50 jaren, die we niet alleen willen herdenken, maar die we willen vieren, omdat we dankbaar zijn, dat het georganiseerd leven van Nederlanders en oud-Nederlanders in New York tot nieuwe bloei is gekomen.
Alexander Poppers