Een voortreffelijk Nederlander
Pieter Stuyvesant
Op 13 Juli j.l. werd in Wolvega (Fr.) een bronzen standbeeld onthuld, ter ere van de in het jaar 1592 te Scherpenzeel (Weststellingwerf) geboren Pieter Stuyvesant, de stoere Fries, die het tot gouverneur van West-Indië en Nieuw-Nederland bracht.
Pieter Stuyvesant was aanvankelijk zeeman, werd in 1643 directeur van Curaçao, verloor bij een poging om de Spanjaarden van St. Maarten te verdrijven zijn rechterbeen en werd daarna tijdens zijn verblijf in Nederland benoemd tot directeurgeneraal van de West-Indische eilanden en Nieuw-Nederland, waarheen hij vertrok met vier uitgeruste schepen en troepen, die op Manhattan werden geland.
Stuyvesant deed veel om de handel en de kolonisatie van Nieuw-Nederland te bevorderen en zelfs Hamilton merkte indertijd op, dat de grondslagen voor de grote welvaart, waarin zich Nieuw-Nederland later als Britse kolonie mocht verheugen, door Stuyvesant werden gelegd.
Tot zijn groot verdriet en ergernis moest hij na elf jaren de in 1653 boven Nieuw-Amsterdam gehesen zijden driekleur strijken. De Union Jack wapperde na de capitulatie op 8 September 1665 (2de Engelse oorlog) boven het oude Nieuw- Amsterdam, nu New - York geheten.
Stuyvesant, de autocratische bestuurder, man van vaste wil, die niemand naast zich duldde, ging in 1668 terug naar Manhattan, waar hij op zijn bouwerij bleef wonen tot aan zijn dood in 1672. In de St. Marks Episcopal Church, gebouwd op de plaats waar zijn woning heeft gestaan, is zijn praalgraf, met alleen zijn naam en overlijdensdatum er op gebeiteld.
Een pereboom, waaronder Stuyvesant met zijn vrienden eens hun pijpen rookten, heeft het uitgehouden tot 1869.
In 1915 schonk Konigin Wilhelmina aan de kerk zijn borstbeeld, vervaardigd door Toon Dupuis. Het vond een plaats in de tuin van de kerk.
Thans staat in Wolvega het mooie bronzen standbeeld van deze voortreffelijke Nederlander, onthuld, namens de Amerikaanse ambassadeur, door de Amerikaanse consul-generaal, de heer E. Seibert.
Z.K.H. Prins Bernhard bezichtigde tijdens een kort bezoek aan Friesland dit juist onthulde standbeeld en toonde grote belangstelling voor de tentoonstelling ‘Scheppend Ambacht’ in Wolvega, waar ook een Pieter Stuyvesant expositie was onder gebracht.
Het Algemeen Nederlands Verbond brengt hierbij ook gaarne hulde aan deze grote vaderlander, die onze naam tot ver over de grenzen heeft uitgedragen.