Wat in de krant stond
De Europese Raad voor Kernonderzoek heeft Prof. Dr C.J. Bakker, hoogleraar in de experimentele natuurkunde aan de Amsterdamse universiteit, gekozen tot opvolger van de directeur-generaal Prof. Felix Bloch, die eind Augustus zal aftreden.
Prof. Bakker werd in 1904 geboren; hij studeerde natuurkunde te Amsterdam bij Prof. Zeeman. Bij de Raad voor Kernonderzoek is hij directeur van de afdeling voor synchro-cyclotrons.
In 1956 wil de Sabena van Brussel uit hefschroefvliegtuigdiensten openen op Amsterdam en Parijs, waarvoor Sikorsky S-58 helicopters zijn besteld, die 12 passagiers kunnen vervoeren. Omstreeks 1958 wil men de diensten verder uitbreiden tot Den Haag, Hamburg, Bonn, Luxemburg en Saarbrücken. Bovendien wil de Sabena nog begin April een lijn openen tussen Brussel-Eindhoven-Duisburg en Dortmond, welke dienst drie maal per dag zal worden gevlogen.
Van 15 tot 20 Maart zal de universiteit van Poitiers het middelpunt zijn van een internationale manifestatie ter gelegenheid van de Frans-Nederlandse universitaire week.
In het Gemeentemuseum van 's-Gravenhage is 4 Maart j.l. een eretentoonstelling van het werk van Cornelis Veth geopend, georganiseerd n.a.v. het feit, dat de heer Veth dit jaar zijn 75ste verjaardag heeft gevierd.
Bij notariële acte is opgericht de Stichting ‘Nederlandtsche Gedenckclanck’, gevestigd te Hilversum met het doel cultuurhistorisch materiaal, in hoofdzaak muziek, ter beschikking te stellen, van nationale feestvieringen of hoogtijdagen voor Nederlanders hier en in den vreemde.
De langste brug in Venezuela, over de Chama, is gereed gekomen. De brug is 2067 voet lang en 90 voet hoog. De kosten van de bouw bedroegen $ 1.800.000.
Het vliegveld van Bonaire zal, met het oog op het toenemende toeristenbezoek, belangrijk worden uitgebreid; de vliegdienst Curaçao-Bonaire wordt doorgetrokken naar Venezuela.
Aan het ambtsgebied van de Nederlandse ambassade te Pretoria is door de minister van Buitenlandse Zaken onttrokken de Federatie van de Rhodesias en Niassaland en Portugees Oost-Afrika. Het Nederlandse Consulaat-Generaal te Salisbury is zelfstandig geworden en staat nu onmiddellijk onder Buitenl. Zaken in 's-Gravenhage.
In het Museum v.d. Tropen te Amsterdam heeft de burgemeester van Antwerpen Dr Z. Craeijbekz, in tegenwoordigheid van vele Belgische en Nederlandse autoriteiten, een tentoonstelling ‘De Congolees in Westerse en eigen kunst’ geopend.
Ter gelegenheid van het feit, dat keizer Karel V vier eeuwen geleden afstand van de troon deed, wordt van 2 April tot 30 Juni in 's keizers geboortestad Gent een tentoonstelling ‘Keizer Karel en zijn tijd’ gehouden.
Met ingang van 1 April zullen de Nederlandse emigranten moeten bijdragen in de vervoerkosten en wel in verhouding tot de aanslag in de inkomstenbelasting van de betrokkenen en rekening houdende met de bijdrage van het immigratieland en van het I.C.E.M. te Genève.
Er is een Stichting Rembrandt-herdenking-1956 opgericht (secretariaat Keizersgracht 743, Amsterdam), onder voorzitterschap van Dr L.G. Kortenhorst, welke o.a. beoogt ter gelegenheid van de 35Oste herdenking van Rembrandt's geboortedag (15 Juli 1606) aan zijn geboorteplaats Leiden een monument aan te bieden.