Brusselse leden op het verbondskantoor verwelkomd
Op Hemelvaartsdag, 14 Mei jl., maakten verscheidene leden van de afdeling Brussel onder leiding van haar onvermoeide secretaris, de heer Van Gijsegem, een autotocht naar Nederland.
Tegen 3 uur 's namiddags bezocht het gezelschap het verbondskantoor, waar het door de heer Ir G. Schutte en de heer Rampart werd opgewacht.
De heer Van Gijsegem sprak zijn vreugde uit, de leden in de gelegenheid te hebben kunnen stellen met de zetel van het verbondsbestuur, vanwaar alle draden naar alle delen van de wereld, waar Nederlanders en hun stamgenoten verblijf houden, uitgaan, nader kennis te maken. Tevens werd herinnerd aan de vele zendingen boeken, die in de loop der jaren naar Vlaanderen waren gezonden.
De heer Schutte begroette als secretaris allereerst de afdeling Brussel namens het verbondsbestuur, bij haar bezoek aan Nederland en meer in het bijzonder aan 's-Gravenhage en aan het verbondskantoor, waar hij als directeur de gasten persoonlijk hartelijk welkom heette. Hij stipte even aan, wijzende op het geschilderd portret van wijlen de oprichter Meert, dat het Verbond in feite destijds in Vlaanderen is opgericht en de band steeds bijzonder hecht is geweest. De ontwikkeling van het A.N.V. in de loop der jaren werd geschetst en in het bijzonder wrerd gewezen op de grote zendingen boeken, die de laatste tijd aan de Nederlandse emigranten in Canada, Australië en Nieuw Zeeland worden verzonden. Het vorige jaar was reeds een bezoek aan België aangekondigd, dat echter niet kon doorgaan, doch hij hoopte, dat dit jaar voldoende leden zich zouden opgeven om het tegenbezoek mogelijk te maken. In leder geval twijfelde hij er niet aan of bij de viering van het 60-jarig bestaan van de afdeling Brussel in 1954 of eigenlijk van het samengaan Vlaanderen-Nederland, zouden zeker vele Noord-Nederlanders aanwezig zijn.
Daarna werd het gebouw bezichtigd. Verscheidene kisten boeken voor Canada en Nieuw Zeeland konden worden getoond, die ter verzending gereed stonden, evenals de vele honderden vrijwel nieuwe boeken, die in de laatste dagen waren ontvangen. In de stamboekerij werd lange tijd verpoosd.
Zeer voldaan over hetgeen zij gehoord en gezien hadden, vertrokkken de gasten naar Scheveningen om vandaar naar het Zuiden koers te zetten.
S.