Uit de grote West
Medeleven in Amerika
Wat critici onder onze stamgenoten ook mogen misprijzen in dit vaak zo wonderlijke land, in één opzicht zullen zij allen het met ons eens zijn: het oude Holland heeft hier talloze trouwe vrienden.
Die vriendschap bleek zo duidelijk, toen het rampzalig gebeuren ginds aan Neerlands kust hier in al zijn afgrijzen bekend raakte.
Nog dezelfde dag werden over heel de United States de koppen bij elkaar gestoken (President Eisenhouwer belegde er een kabinetszitting voor) en began de steunbeweging met 'n voortvarendheid, 'n bezieling, die maar zelden overtroffen is door een voor hulp aan 't eigen land.
Kleding, schoeisel, dekking, levensmiddelen, werden met tonladingen ingezameld en door K.L.M. en Holland Amerika Lijn vervoerd naar Nederland. En toen het bericht kwam, dat aan deze artikelen geen gebrek meer was, maar, zoals te begrijpen, verdere geldelijke steun zeer gewaardeerd zou worden, stroomde het geld toe, niet alleen uit gefortuneerde kringen, maar ook van hen, die elke dollar node kunnen missen.
Zo hoorden we, om een voorbeeld te noemen, dat een arme weduwe, zelf noodlijdende met haar gezin, een halve dollar inzond, op 'n stukje carton geplakt, n' gebaar, dat je de tranen in de ogen brengt.
Aan alle gebeuren, zelfs het meest tragische, is evenwel voor degene, die het naspeurt, nog altijd n' komische kant, vooral hier in dit machtige, oersterke land, maar waar toch - echt Amerikaans! zovele kinderlijke naturen schuilen.
De slachtoffers van de vloedramp ginds in Nederland zijn, dunkt ons, laat ons zeggen, 95% plattelanders, boeren en boerinnen, geen stedelingen. Wel, onder de ingezamelde kledingstukken, uit overvolle garderobes door milde gevers en geefsters gekozen, waren fraaie bontmantels, zijden japonnen, smokings, schoentjes met hoge hakken, enz., enz. Zelfs, vermoedelijk denkende aan al dat water ginds, zond er een 'n... zwemcostuum!
Vanuit de Middle West, waar veeteelt op reusachtige schaal wordt gedreven, kwam het aanbod van 100 Jersey stieren als gevolg van het bericht, dat zoveel vee jammerlijk in de zondvloed was omgekomen. Dat aanbod werd beleefd van de hand gewezen. In de nu ondergelopen streken hield men voor de ramp melk- en slachtvee van 'n ander ras (is 't niet Fries?) en daarbij: de koeien waren grotendeels verdronken......
Nog 'n ander typisch Amerikaans geval. Er kwamen van diverse kanten aanbiedingen om een bepaalde plaats onder de getroffen stadjes en dorpen te ‘adopteren’, zoals men wel eens 'n arme vondeling als kind aanneemt en verzorgt. Men vroeg namen van zulke plaatsen. Sommige vielen direct ‘in de smaak’. Brouwershaven bijvoorbeeld, kon, meen ik, wel van zulke ‘sponsors’ krijgen: 't had zo'n aardige, grappige naam!...... Daartegenover legden andere plaatsen, die 't minstens evenzeer nodig hadden, het af. Hun naam klonk de kindergeesten niet sympathiek......
Dat adopteren is hier overigens niet iets van de laatste weken alleen. Het einde van de wereldoorlog zag het geboren worden.
'n Typisch geval maakten we hier mee in de onmiddellijke omgeving.
In Brooklyn (Breukelen), een van de voorsteden van New York, staat een geweldig grote Amerikaanse middelbare school, de ‘New Utrecht High School’ geheten, die, excusez du peu, Utrecht heeft geadopteerd. De jongens en meisjes leerlingen, geen Nederlanders, onderhouden 'n geregelde briefwisseling met middelbare scholieren in Utrecht, aldus vriendschap aankwekende, zonder elkaar ooit gezien te hebben, anders dan van 'n portret. Maar die school doet meer en zendt naar Utrechtse scholen, die daar behoefte aan hebben, collecties leermiddelen voor hun onderwijs. Zo maakte ondergetekfende, die school bezoekende, bij toeval mede, dat een keurig stel z.g. linguaphone platen gezonden werd aan Handelsschool in Utrecht ter beoefening op moderne wijze van de Engelse taal. En op die morgen bezorgde de post aan het kantoor van de Directeur ongeveer 200 brieven uit diezelfde plaats, bestemd voor bepaalde leerlingen.
Ziet, dat is geen wereldgebeuren. Dat gaat ongemerkt tussen de bedrijven door. Maar het doet weldadig aan, zijnde 'n gelukkig teken, dat in deze fel bewogen tijden van onrust en oorlogsdreiging het opkomend geslacht