Nog groter is het aantal romans waarin verhaald wordt van ongetrouwde vrouwen en meisjes die een verhouding hebben met ongetrouwde of getrouwde mannen. Spreker noemde enige titels en bleef wat langer stilstaan bij ‘Het Spiegeltje’ van Ina Boudier-Bakker, ‘Een huis in de rij’ van Top Naeff en ‘Toverlantaarn’ van Claire Lennart.
Ook na de oorlog zijn er tal van romans over dit onderwerp verschenen, o.a. ‘Je wist het toch’ van Mendels en ‘De Kruisvaarder’ van Anna Blaman.
Daarna werden besproken romans, waarin de moeder de hoofdrol speelt, gehuwd of ongehuwd. Als voorbeelden van het eerste: ‘Ma’ van Jo van Ammers-Küller, ‘Het wassende Water’ van De Man, ‘Janmaats en Sinjeuren’ van Norel, ‘Kruis of Munt’ van Jo Boer en ‘Goud uit Stro’ van Ina Boudier-Bakker.
Troosteloos beeld van de verwoesting te Heist-aan-Zee
De ongehuwde moeder zien we in ‘Walmende lampen’ van De Meester, ‘Karakter’ van Mordewijk en ‘Machelt ter Crone’ van Marie van Zeggelen.
In het laatste gedeelte van de lezing kwam de werkende vrouw in de Noordnederlandse roman naar voren: ‘Jikkemien’ van Robbertz, ‘Noorderlicht’ van Bordewijk. Tot slot werd voorgelezen wat Bordewijk over het huwelijk zegt in zijn pas verschenen boek ‘De Doopvont’.
Het bespreken van al deze romans werd afgewisseld met citaten over ‘De Vrouw’ van Nederlandse en buitenlandse schrijvers.
Na een gezellige pauze, waarin de band tussen de leden werd verstevigd of aangeknoopt, ontspon zich een uitvoerige en levendige gedachtenwisseling over de vrouw in de literatuur, waarbij terloops ook enkele inlichtingen werden gevraagd omtrent de belangstelling van de tegenwoordige jeugd voor moderne boeken en die van oudere datum.
Tenslotte dankte de voorzitter de spreker voor zijn zeer belangrijke beschouwing en de leden voor hun aanwezigheid.