Jeugd in nood
Als het er, na de beide wereldoorlogen, om ging, hulp te verlenen aan kinderen, die deze hulp nodig hadden, heeft Nederland zich steeds van zijn beste zijde leren kennen. Meisjes en jongens uit vele landen hebben toen in ons land herstel van gezondheid gezocht en gevonden en wat levensvreugde opgedaan. Onder hen bevonden zich na de eerste oorlog honderden Nederlandse kinderen, die in Duitsland woonden en die aldus liefde voor hun vaderland, dat zij vaak voor de eerste maal bezochten, leerden voelen.
Er wonen ook heden nog duizenden Nederlandse kinderen. Hun ouders zijn meestal arbeiders, die veelal door het oorlogsbedrijf have en goed hebben verloren, die al de ellende van de oorlog en de na-oorlogse tijden hebben beleefd. Men bewere nu vooral niet, dat deze Nederlanders ‘verkeerd’ waren. Het percentage onder hen, die tegen het vaderland hebben gezondigd, is vermoedelijk niet hoger dan dat van vele Nederlanders in Nederland geweest. In hun grote meerderheid hebben de Nederlanders in Duitsland vóór, gedurende en na de oorlog bewezen, dat zij Nederlanders zijn en wensen te blijven en ook hun kinderen voor Nederland wensen te behouden.
Voor die kinderen is nu hulp nodig: sociale hulp en culturele hulp. Vele Nederlandse kinderen in Duitsland hebben geen behoorlijk thuis en voorts kennen deze kinderen meestal Nederland niet en is het nodig hun kennis van de Nederlandse taal te verbeteren. Dat kan het best geschieden door een verblijf in een Nederlands gezin.
Welk Nederlands gezin is bereid een Nederlands kind uit Duitsland gedurende de Duitse schoolvacanties (van 26 Juli tot en met 16 Augustus, ofwel van 16 Augustus tot en met 6 September) gedurende 3 weken op te nemen? Het comité, dat deze uitzending organiseert en de oude naam van ‘Cosa’ (Commissie van samenwerking) draagt, zorgt er voor, dat de kinderen zorgvuldig worden uitgekozen en medisch gekeurd. Zij zullen zoveel mogelijk worden geplaatst in het milieu, waarin zij zich het best thuis kunnen voelen, waarbij dus rekening met de godsdienstige overtuiging van ouders en pleegouders zal worden gehouden. De Cosa draagt de kosten voor het vervoer der kinderen.
Wie zulk een kind in de leeftijd tussen acht en vijftien jaar wil opnemen geve zijn adres ten spoedigste op aan: Cosa, Bovenbrugstraat 29 te Arnhem, telefoon 25830, met opgave voor welke periode(n), jongen of meisje, godsdienst e.a. nodige gegevens.
Wie niet in staat is een kind op te nemen en toch dit bij uitstek vaderlandse werk wil steunen, kan zijn geldelijke bijdrage storten op het giro-nummer van de Cosa te Arnhem, nr 275987.