Vlaanderen
Vlaenderen die leu, door F.R. Boschvogel; Uitg. Lannoo, Tielt. Prijs 4½ gld., geb. 6¼ gld.
‘Vlamingen, gedenkt de slag van de Gulden Sporen’.
Met deze woorden riep Koning Albert de Vlamingen in Augustus 1914 op voor de strijd tegen de binnenvallende Duitse legers. Als de herinnering aan één slag de Vlamingen moed zou geven, dan zou het immers de slag bij Kortrijk moeten zijn, toen het Vlaamse voetvolk het Franse ridderleger overwon en zo voorkwam, dat Vlaanderen bij Frankrijk werd ingelijfd.
Toen dan ook Hendrik Conscience zijn volk weer zelfbewust wilde maken, beschreef hij in 1837 deze slag in zijn roman ‘De Leeuw van Vlaanderen’ met het bekende slot:
‘Gij Vlaming, die dit boek gelezen hebt, overweeg bij de roemrijke daden, welke het bevat, wat Vlaanderen eertijds was, wat het nu is, en nog meer wat het worden zal, indien gij de heilige voorbeelden uwer vaderen vergeet.’
En thans, nu de 650ste verjaardag van de Guldensporenslag gevierd zal worden, is deze strijd door de Vlaamse schrijver F.R. Boschvogel opnieuw beschreven in een roman ‘Vlaenderen die leu’. Het is een vlot geschreven roman geworden, die de werkelijkheid zo goed mogelijk tracht te benaderen. Personen, die in de legendarische verhalen een te grote plaats hadden verkregen, zijn hier meer op de achtergrond gebleven, terwijl meer aandacht geschonken wordt o.a. aan Willem van Gulik, de wereldsgezinde proost van Maastricht, die met zijn strategische kennis de Vlamingen in de beslissende strijd bijstond.
Ik vestig er hier tevens nog de aandacht op, dat de drukkerij en uitgeverij Lannoo te Tielt (adres van uitgeverij Lannoo in Nederland is: Plein 24, Wateringen Z.H.) na aanvraag kosteloos toezendt ‘De Band tussen Noord en Zuid’, waarin geregeld Vlaamse en andere Nederlandse boeken besproken en aangekondigd worden. Het doel van dit orgaan is: ‘door goede boeken, Vlaamse en Nederlandse letterkundige en geestelijke werken, de band te versterken tussen Noord en Zuid, van Duinkerke tot Delfzijl.’
Dr A. van Hulzen
Ook de bespreking van ‘Onze Vlaamse volksbeweging’ door V. Walgrave in het Aprilnummer was van de hand van Dr A. van Hulzen.
Red.