Leestafel
Gezag en Norm bij het gebruik van verzorgd Nederlands door Prof. Dr G.G. Kloeke; uitg. J.M. Meulenhoff, Amsterdam; prijs 2,90 gld.
Bovenstaand boekje - het telt nog geen 60 bladzijden - zou waard zijn om er een uitvoerige bespreking aan te wijden. Ik vermoed evenwel, dat te weinig lezers van ons tijdschrift, de Lijd zouden nemen deze te lezen.
De inhoud van dit geschrift van Prof. Kloeke richt zich tegen de fictie van het Algemeen Beschaafd en zoekt naar een antwoord op de vraag, wie het hier ‘voor het zeggen heeft’, m.a.w. naar het ‘gezag’ en de ‘norm’. Bovendien wordt, naar mijn gevoelen, afgerekend met de uitspraak, dat slechts ‘gesproken’ taal hier het belangrijkste zou zijn en wordt daartegenover op de grote invloed van ‘geschreven’ taal en.... ‘spelling’ gewezen.
Kloeke stelt voor, - de titel zegt het reeds - niet langer te spreken van (algemeen) beschaafd; maar van ‘verzorgd Nederlands’ en ten aanzien van het gezag construeert hij een niet onaardig beeld, ontleend aan de mechanica:
- Zonder twijfel, aldus Kloeke, zijn er bij de vorming van verzorgd Nederlands ook andere krachten van velerlei aard betrokken. Beschouwt men die voorlopig als een links-gerichte eenheid en combineert men die met een rechts-gerichte kracht, die van het schriftbeeld uitgaat, dan kan men een parallelogram van krachten construeren, waarvan de diagonaal de werkelijke ontwikkelingsrichting van de beschaafde taal zou kunnen aangeven. - (bl. 50).
Inderdaad er is geen normatief (algemeen) beschaafd -, maar een ‘verzorgd Nederlands’, ‘waarnaar alle beschaafden streven, omdat het een der wezenskenmerken is van cultuur.’ (blz. 59)
E.H.B.