Leestafel
Volksslaap en -ontwaken, door D.A. Stracke S.J.; uitg. ‘Vonksteen’ te Langemark (West-Vl.); prijs 64 fr.
In dit boek, bedoeld als huldeblijk aan de thans 75 jaar geworden Eerw. Pater D.A. Stracke, werden enkele grepen uit de beste geschriften van deze volksgetrouwe en strijdvaardige Vlaamse geestelijke bijeengebracht.
Het kost ons geen moeite te bekennen, dat wij aan de herlezing van deze keuze verhandelingen, voordrachten en journalistieke bijdragen, die voor het merendeel uit de jaren 1913 tot 1920 dagtekenen, een ongewoon genoegen hebben beleefd, omdat wij daarin een Pater Stracke hebben teruggevonden, die het met overtuiging en slagvaardigheid opneemt voor de verdediging van onze rijke Nederlandse beschaving tegen onbegrip, miskenning en onrecht.
Of hij het heeft over de schrijnende maatschappelijke noden, waaronder zijn volk gebukt gaat, als in ‘Arm Vlaanderen’, of hij zich uitspreekt tegen de stelling van prof. H. Pirenne, die de historische tweetaligheid van Vlaanderen tot dogma zou willen verheven zien, of hij in een lezing gehouden voor de ‘Heeren der Wet’ bij rechters, advocaten en pleitbezorgers de gehechtheid aan het gezonde wezen van het volk als hoogste betrachting vooropstelt, of hij in ‘Volksslaap en -ontwaken’ het groots verleden voor de geest roept, in striemende bewoordingen het diepe verval hekelt, om ten slotte tot de opwekking van nieuwe levenskrachten aan te sporen, op elke bladzijde ontdekken wij de beginselvaste voorman die, met de hulp van een diep godsdienstige overtuiging, vecht en ijvert voor de zedelijke en geestelijke verheffing van zijn verongelijkt volk.
Als schakel tussen een afgesloten tijdperk en de zich uit de oorlogsnaweeën langzaam maar zeker herstellende Vlaamse Beweging, lijkt dit boek ons van een niet te onderschatten betekenis.
Het opkomende geslacht, dat iets meer wil vernemen over de moeizame strijd, die reeds een dertigtal jaren geleden gevoerd moest worden om ons geestelijk erfgoed ongeschonden te bewaren, zal er naast een rijke bron van documentatie, meer dan eens het evenbeeld in vinden van problemen die ten huidigen dage onze belangstelling gaande maken.
Mogen velen bij het lezen van deze verzamelde opstellen beter vertrouwd worden met de door de afstand der jaren enigszins vervaagde figuur van Pater Stracke, die inderdaad in de rij der Nederlandse cultuurdragers, naast een Guido Gezelle, een Hugo Verriest, een Cyriel Verschaeve en een Lodewijk Dosfel, een eervolle plaats inneemt.
M.v.G.