De overblijfselen van het Hotel van Nassau, te Brussel, met sloping bedreigd
Er wordt sedert meer dan 15 jaar vinnig geredetwist over de plaats, waar te Brussel de ‘Albertina’-bibliotheek, bedoeld als blijvende hulde oon de nagedachtenis van Koning Albert, zou moeten worden opgericht. In bevoegde kringen zijn de meningen dienaangaande verdeeld, al blijken er talrijke voorstanders te zijn van de Kunstberg, een sierlijke opeenvolging van met bomen en groen omgeven terrassen, welke de boven- met de benedenstad verbindt.
Dat deze oplossing niet algemeen wordt aanvaard is duidelijk gebleken uit de proteststemmen, welke in verscheidene dagbladen en tijdschriften zijn opgegaan, teen de uitvoering der bestaande plannen.
Buiten het feit dat hierdoor een niet onaardig hoekje voor goed uit het Brusselse stadsbeeld zou verdwijnen, voorziet het betwiste ontwerp de sloping van het oude Hotel van Nassau, met de mooie Sint Joriskapel, in laatgotiek, waar de leeszaal van het Algemeen Rijksarchief is ondergebracht, hetgeen zeker zou betreurd worden door al degenen, die belang stellen in het behoud van onze niet meer zo talrijke historische gebouwen uit de vòòr-Renaissancetijd.
Ook de handelaars uit de bedreigde buurt hebben zich tegen het plan verzet, en er de aandacht der overheidspersonen op gevestigd, dat de verbouwing van de Kunstberg, zonder enige noodzakelijkheid, verscheidene geschiedkundige monumenten zou doen verdwijnen. Bovendien wordt er over geklaagd dat de bestaande urbanisatieplannen, nogmaals - en voor geruime tijd - een zware slag zouden toebrengen aan de handel, welke reeds zo zwaar werd getroffen door de in de onmiddellijke nabijheid uitgevoerde werken ter verwezenlijking van de nog steeds onvoltooide Noord-Zuidverbinding. De voorafgaande sloping van het thans bestaande gebouwencomplex zou - zo luidt het in de protestbrief - de geraamde kosten van aanbouw der nieuwe bibliotheek aanzienlijk verhogen.
Het wil ons eveneens voorkomen dat de Kunstberg inderdaad niet de geschikte plaats is voor de oprichting der Koning Albertbibliotheek. In dit gedeelte van de stad zijn reeds zoveel grote en moderne gebouwen opeengepakt (wij denken b.v. aan het uitgestrekte Centraal Station, op de lijn der Noord-Zuidverbinding, de z.g. ‘Shell-Building’, het nieuwe bijgebouw der Nationale Bank), dat het naar onze mening verkeerd zou zijn er nog een te laten bijkomen, daargelaten dat de neo-classieke architectuur van het Koninklijk Plein (1780), op enkele passen van de Kunstberg, een schrille tegenstelling zou vertonen met de rechtlijnige strengheid van onze moderne bouwstijl.
Waarom de ‘Albertina’ niet gebouwd op de Heysel-hoogvlakte of in de buurt der Vrije Universiteit, waar men over genoeg braakliggende grond beschikt, en waar zij trouwens veel minder gevaar zou lopen om bij gebeurlijke vijandelijkheden, beschadigd te worden (een mogelijkheid waarmede in de onzekere tijden die wij beleven, jammer genoeg, steeds rekening moet worden gehouden). Een niet te onderschatten voordeel lijkt het ons bovendien, dat dit centrum voor studie en kalmte vergende geestesarbeid aldus buiten het druk gewoel der grote stad zou liggen, terwijl het met de heidige, snelle verkeersmiddelen, toch gemakkelijk te bereiken zou zijn.
In tal van vreemde hoofdsteden zijn de grote Staatsof Stadsbibliotheken niet in de nabijheid van drukke straten of grote verkeerswegen te vinden, maar wel buiten het dichtbewoonde en rumoerige stadscentrum. Er bestaat geen reden om zich ook niet in ons land dit wijze beginsel te houden. En zodoende zouden de overblijfselen van het Hotel van Nassau, de St Joriskapel, en de mooi aangelegde Kunstberg, welke vele Brusselaars lief is, ongeschonden bewaard kunnen blijven.
M.v.G.