Uit de Zuidafrikaanse bladen
Om te beginnen nog even een knipsel uit ‘Die Suiderstem’ van 3 Januari 1950:
‘RIEBEEK SQ.’
Die Redakteur, Die Suiderstem.
Waarde Heer - Ik merk op dat die Stadsraad van Kaapstad nou 'n naambord op die Van Riebeeckplein laat plaas het. Dit is reeds 'n belangrike stap vorentoe, maar ongelukkig het daar weer 'n fout ingesluip.
Op die naambord staan geskryf ‘Riebeek Sq.’ In die eerste plek is dit nie tweetalig nie, die Afrikaanse naam hoort daarby.
In die tweede plek is die woord, ‘Van’ voor die ‘Riebeeck’ weggelaat. Dit moet ‘Van Riebeeck Square - Van Riebeeckplein’ wees.
In die derde plek is die naam Riebeek verkeerd gespel. Daar moet 'n ‘c’ in die van kom, n.l. Riebeeck.
Ek sal bly wees as u hierdie feite onder die aandag van die Stadsraad van Kaapstad wil bring. Ons pionier en voorste voortrekker verdien om goed behandel te word!
Met agting,
Die uwe,
F. OUDSCHANS DENTZ.
Sandownweg 91, Rondebosch.
Ge ziet, lezer, dat onze vriend Dentz nog steeds op het vinketouw zit ter bescherming van stam- en taalbelangen. Wij hopen, dat hij succes boekt.
Verschillende bladen maakten melding van uitvoeringen in Maart van Franse muziek door de Nederlandse violist Arthur Wegelin, aan de vleugel begeleid door Stefans Grové.
Een andere kunstenaar, die in de Unie is aangekomen, is de Vlaamse beeldhouwer Johan de Maegt, die voor het Belgische Staatsmuseum in regeringsopdracht koppen heeft gemodelleerd van inboorlingen in Belgisch Kongo. Ook ontwierp hij, ter plaatsing aldaar, gedenktekens voor Koningin Elizabeth van België en voor de Kongo-pioniers. Hij wil nu in Zuid-Afrika gaan werken.
Een Estlandse vluchteling, Juhan Truu die, als leider van een groopje van ongeveer 40 lotgenoten uit Zweden naar Zuid-Afrika was gekomen, waar de groep inmiddels een tijdelijke verblijfsvergunning heeft kunnen verkrijgen, heeft eerst op het land gewerkt nabij Kuilsrivier en leert nu Afrikaans om, zodra hij daarin voldoende geoefend is, als predikant te worden verbonden aan de Methodistische kerk te Darling.
Het sterfhuis van President Krüger te Clarens bij Montreux is met de bijbehorende meubelen door de Unie van Z.-A. aan gekocht als Volksmonument.
Onder de 14780 immigranten in de Unie in 1949 waren 10506 Britten en 1756 Nederlanders.
Uit Gr. Brittannië kwamen daarvan 9656 personen en uit Nederland 1320.
In Cape Times beklaagt een Afrikaner zich erover, dat hij in een plaats, waar merendeels Afrikaners wonen, achter elkaar drie winkels bezocht, die in Afrikaanse bladen adverteren, doch waar men hem niet in het Afrikaans te woord stond.
De Hoge Commissaris van Australië heeft de harten der Afrikaners gewonnen door een toespraak in het Afrikaans bij een officiële gelegenheid.
Op het muziekfeest in Juni te Brussel van de Internationale Vereniging voor Hedendaagse Muziek zal ook een strijkkwartet worden uitgevoerd van de jonge Zuidafr. toondichter Arnold van Wijk, senior-lektor in de muziek aan het Suid-Afrikaanse Musiekkollege.
Dertig landen hebben elk zes werken ingezonden, waaruit ongeveer een kwart is gekozen ter uitvoering.
Reeds gedurende zijn studietijd aan de Royal Academy of Music (1938-1942) veroverde Arnold van Wijk verschillende onderscheidingen.
Een bijna blinde, de 23-jarige Hendrik van der Linde heeft met lof de graad van B.A. gehaald in ‘Hollands’, zielkunde en muziek.
Ingesteld is een raad van officieren van land-, lucht- en zeemacht voor de Afrik. terminologie in het leger. Men wil een Afr. vakliteratuur en een omvangrijk tweetalig woordenboek samenstellen.
Op verzoek van de S.A. Akademie vir Kuns en Wetenskap heeft de Universiteit van Suid-Afrika besloten examens in te stellen voor Afrikaanse voordracht en spraakopleiding.
Onder het hoofd ‘Mostert se Meul’ bevat ‘Nederlandse Post’, maandblad voor Zuid-Afrika van Maart 1950 een opstel van Fred. Oudschans Dentz over de geschiedenis van een der weinige overgebleven windmolens, door afstammelingen van Nederlanders in het Kaapse land gebouwd.
De beschreven molen dateert blijkbaar van 1796 en bevindt zich op de bekende ‘plaats’ Grote Schuur. De Nederlandse regering schonk de nieuwe wieken ervoor, die op 1 Febr. 1936 plechtig werden ingewijd. De thans werkeloze molen is verklaard tot historisch monument.