De rechten van de mens
De uitgever J.M. Meulenhof zond ons toe een uitgave, die verzorgd is door de Nederlandse Inlichtingendienst voor de Verenigde Naties.
Hij schrijft daarbij: ‘Wij zijn er van overtuigd, dat U. bij de culturele taak, die U zich stelt ten opzichte van Uw lezers, de beweegredenen van het Comité van Aanbeveling voor de uitgave geheel zult onderschrijven.’
Inderdaad, de mening van de uitgever, die deze in zo'n hoffelijke vorm uitspreekt, is juist.
Het Nederlandse volk moet dit boekske: ‘De universele verklaring van de rechten van de mens’ lezen en herlezen. Het moet, wat zijn inhoud betreft, gemeengoed worden van allen, die nog enige waarde willen toekennen aan de menselijke rechten, de menselijke persoonlijkheid, de menselijke vrijheden voor allen zonder onderscheid naar ras, taal, geslacht of godsdienst.
⋆ ⋆ ⋆
Dit geschrift is duidelijk en prettig gesteld. Het is volkomen erop berekend, dat ieder het kan begrijpen, zonder dat men kennis behoeft te hebben van het internationale recht, of een meer dan gewone kennis van de geschiedenis van de laatste tijd Een doodgewoon mens, die zijn krant kan lezen, zal dit boekje zelfs een prettige lectuur vinden. Het is duidelijk en eenvoudig gehouden.
De voorzitter van de Eerste Kamer, prof. R. Kranenburg, leidt het boekje in met een goed woord.
Vooral zijn woord tot de jongeren gericht, is volkomen juist en behartigenswaard.
Hij schrijft o.m. het volgende:
‘Er es bij velen, vooral jongeren, tegenwoordig een zekere neiging (misschien zou men van een mode kunnen spreken), om zich te verliezen in pessimistische of skeptische voorstellingen en besplegelingen. Onvruchtbaar en zelfs niet interessant, want allerminst nieuw; integendeel, welhaast zo oud als de wereld, althans de cultuur. Waardevoller is het, mede zijn schouders te zetten onder het ontzaglijk moeilijke - maar grootse - werk van de verwezenlijking, stukje bij beetje, van wat thans als eis der gerechtigheid door de wereldgemeenschap is gesteld.’
Dit is een wijs woord.
Niet alleen voor jongeren.
Maar ook voor ouderen, die mee in een voor hen vaak uitzichtloze wereld dreigen onder te gaan in een noodlottig cultuurpessimisme.
⋆ ⋆ ⋆
Het spreekt van zelf, dat niet ieder deze Universele Rechten van de mens op gelijke manier zal benaderen. Noch ze op dezelfde wijze zal willen verwerkelijken. Hier spreekt de levensbeschouwing van ieder een woordeke mee. Gelik volkomen te begrijpen is.
Vandaar dat de Stichting aan allen, die dit onderwerp willen behandelen ‘in scholen, studiekringen of verenigingen’ het verzoek doet ‘de aanvulling te geven, die hun persoonlijke levensbeschouwing met zich medebrengt.’ (bl. 3).
⋆ ⋆ ⋆
Op 10 Dec. 1948 nam de Alg. Vergadering der Verenigde Naties te Parijs dit document, dat in de geschiedenis der mensheid voor altijd de naam ‘Universele Verklaring van de Rechten van de Mens’ zal blijven dragen, aan met 48 stemmen vóór en 8 onthoudingen. Tegenstemmers waren er niet.
Dit was een eerste, maar ook een belangrijke stap op een moeilijke weg, die men te gaan heeft, zullen in de wereld haar onderscheiden rassen, volken, staten, godsdiensten elkaar leren begrijpen op dit ene, zo hoogst belangrijke punt, de erkenning van de menselijke persoonlijkheid.
Nog vele stappen zullen gedaan moeten worden. De twee, die nu volgen zullen moeten zijn: het uitwerken van overeenkomsten op dit gebied en, helaas, het overwegen en vaststellen van maatregelen tot handhaving van deze rechten.
Hiermede zal dit document uit de wereld der gedachte zijn bestaansrecht moeten overzetten in de tastbare werkelijkheid en bij overtreding van de gestelde rechtsregels trachten handhaving en naleving af te dwingen.
⋆ ⋆ ⋆
Deze ‘Universele Verklaring’ heeft een geschiedenis. In 1941 stelde wijlen President Roosevelt in zijn jaarlijkse boodschap aan het Amerikaanse congres de vier vrijheden (geloofsvrijheid, vrijheid van meningsuiting, vrijwaring voor vrees en gebrek) als doeleind in de totale oorlog, die toen aan de gang was.
Een oorlog, die inderdaad een worsteling is geweest om deze vrijheden te behouden.
Op 14 Aug. 1941 noemde het door Roosevelt en