De Zuid-Afrikaansche Tentoonstelling van het Nationaal Jongerenverbond te Delft
De afdeeling Delft van het N.J.V. heeft van 4 tot en met 11 November een zeer geslaagde tentoonstelling over Zuid-Afrika in het ‘Eigen Huis’ gehouden, waaraan verschillende instellingen en personen hun medewerking hebben verleend, zooals de Zuid-Afrikaansche legatie, de Hoofdbesturen van het A.N.V. en de Nederl. Zuid-Afrikaansche Vereeniging, de Commissie voor den Nederl. Zuid-Afrikaanschen Handel, de Alg. Vruchten Import-Maatschappij, de Z.A. Handel Import Mij, de firma's Asscher, te Amsterdam en Oud te Haarlem, de heer Fred. Oudschans Dentz, en de verschillende scheepvaartmaatschappijen, die met Zuid-Afrika betrekkingen onderhouden.
Voor deze tentoonstelling had zich een comité gevormd, onder eerevoorzitterschap van den buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister van de Unie van Zuid-Afrika, dr. H.D. van Broekhuizen, van welke commissie de burgemeester van Delft, de heer G van Baren, voorzitter was en leden waren de heeren Borromeus de Greeve, Ds. Brandt, wethouder J. Brinkman, ir. C. van Drooge, mr. G. Engberts, P. Coen, ds. T.J. Hagen, C.H. Hage, prof. dr. Mekel, mr. dr. Van den Helm en K. Roes.
Om de tentoonstelling bij de leden van het N.J.V. in te leiden, hield de heer Oudschans Dentz op 30 October bij lichtbeelden een voordracht over de geschiedenis en cultuur van het Z.A. volk.
Zijne Exc. dr. Van Broekhuizen opende met een geestdriftige en boeiende rede de tentoonstelling op 4 November onder veel belangstelling en het mag worden toegejuicht, dat de openingsrede door de Phohi naar de overzeesche gebiedsdeedlen en naar Zuid-Afrika werd uitgezonden. Bovendien nam de AVRO ze op.
Het bestuur van het N.J.V. was er in geslaagd een zoo volledig mogelijk overzicht bijeen te brengen, dat een beeld van Zuid- Afrika geeft van de geschiedenis, de folklore en den economischen toestand van het land. Van de inlandsche bevolking was een fraaie verzameling werktuigen, wapens en derg. bijeengebracht. Mineralen, producten van het land, als sinaasappelen, vruchtensap, wijn, visch- en vruchtenconserven, wol, struisveeren, glazen modellen van de 23 voornaamste diamanten ter wereld, waaronder de beroemde Cullinan, waren aanwezig. Men zag tal van emigratiegegevens, boeken en schilderijen van landschappen en geschiedkundige feiten. De historische volgorde van de voornaamste gebeurtenissen als: de stichting van de Kaap de Goede Hoop door Van Riebeeck, de groote Trek, portretten van groote mannen, o.a. van de beide laatste staatspresidenten Krüger en Steyn, waarboven twee oude kostbare zijden vaandels van de gewezen Boerenrepublieken, de herinnering aan een veel bewogen tijdperk van worsteling levendig hielden.
De geschiedenis en de moderne tijd maakten een bijzonder goed geheel en waren wel geschikt om de belangstelling in en de kennis van het stamverwante land te vergrooten.
De afdeeling Delft van het N.J.V. had voor deze gelegenheid een Zuid-Afrika nummer van zijn orgaan, Prinsestad, samengesteld, voorzien van een kaart van de Unie.
Tijdens de tentoonstelling hield de heer dr. I.J. du Plessis, die in Amsterdam studeert, een voordracht over de Zuidafrikaansche letterkunde.