Zuid-Afrika
Afrikaansche beeldende kunst
In de waardeerende zoowel als kritische besprekingen, welke de bladen aan onze drie tentoonstellingen van beeldende kunst, te 's-Gravenhage, Rotterdam en Amsterdam gehouden, hebben gewijd, is, ondanks de te dezen duidelijke inleiding tot den catalogus, niet voldoende aandacht gewijd aan de bescheiden inzendingen uit Indië en Zuid-Afrika. Dat deze zouden kunnen wedijveren met de moderne Nederlandsche en Vlaamsche meesters, hebben wij bij de voorbereiding der Alg. Ned. Kunsttentoonstelling niet verwacht. De bedoeling was in het algemeen te doen zien, dat er ook in de genoemde gebieden door onze stamgenooten kunst van beteekenis wordt gemaakt, dat er in elk geval een drang is tot het scheppen van eigen kunst, een der zekerste kenmerken van een oplevende nationale cultuur.
Wat wist men hier en in Vlaanderen van wat kunstzinnige stamverwanten elders wrochten? Voor wat Zuid-Afrika betreft, had men het kunnen weten door lezing van het bij De Bussy fraai uitgegeven werkje van Dr. A.C. Bouman: Die Kuns in Suid-Afrika, waarin ook tal van mooie afbeeldingen een openbaring waren. En nu verheugt het ons, dat die bekendmaking wordt voortgezet en gesteund door de Kunstdrukkerij v.h. J.A. Luii & Co. te Amsterdam, die ook voor onze tentoonstelling Zuidafrikaansch werk inzond, en dat zij ‘onder beskerming van de Federasie van Afrikaanse Kultuurvereniginge’, kortweg de F.A.K., is overgegaan tot de uitgave van reproducties van Afrikaansche schilderijen en wel in een afmeting, die omlijst kloeke wandversieringen vormen en door den knappen kleurendruk den indruk van het oorspronkelijke werk zeer nabij komen.
In het eerste album is werk opgenomen van Pierneef, Alice Tennant, Irma Stern, Maggie Laubser, Hugo Naudé en J.A. Smith, die allen op onze tentoonstellingen een goed figuur maakten. In het bijzonder zijn het fleurige ‘bloemstillewe’ van Tennant, de breed gepenseelde ‘Slamse vrou’ van Irma Stern en de kleurige ‘Boereplaas Heksrivier’ van Na adé, een lust voor het oog. Zij bewijzen hoe Zuid-Afrika een ‘land van son’ is en hoe fel de kleurwerking van zijn flora.
Dat deze afbeeldingen, welke belangstellenden in ons kantoor in oogenschouw kunnen nemen, door Dr. Bouman zijn ‘versamel en toegelig’ is een waarborg dat ons hier het beste geboden wordt wat bij den huidigen stand der Zuid-afrikaansche kunst mogelijk is.
Met belangstelling volgen wij haar ontwikkeling.
v.S.