Veur, Gem.-Secretaris van Middelburg.
De Voorzitter opende den maaltijd met een woord van welkom tot de aanwezigen en dankte de gasten voor hun komst, zette in het kort het streven van het Verbond uiteen en besloot zijn rede met den eersten dronk te wijden aan H.M. de Koningin, waarop staande het Wilhelmus werd gezongen. De Voorzitter van de afdeeling Middelburg, Jhr. F. Beelaerts van Blokland, hield daarop een keurige begroetingsrede, met vele historische bizonderheden over de hoofdstad van Zeeland. De Commissaris der Koningin voerde ook het woord een eindigde zijn rede met een dronk op het Verbond en den krachtigen Voorzitter van Groep Nederland. Na afloop van den gezelligen feestdisch verzamelden allen zich in de groote zaal van de Societeit St. Joris, die tot de laatste plaats bezet was. Na opening door den Voorzitter, werden eenige zangnummers ten gehoore gebracht door het West-Kappelsche Vrouwenkoor in Zeeuwsche kleederdracht, waarna de schitterende rede van Z. Exc. Mr. J.A. de Wilde, Minister van Binnenlandsche Zaken volgde. Men vindt ze als hoofdartikel in dit nummer.
De rede van den Minister, die door de goede zorgen van de V.P.R.O. werd uitgezonden, vond luiden bijval bij de toehoorders. Weer werden eenige zangnummers uitgevoerd o.a. het Zeeuwsche en het Zeeuw-Vlaamsche Volkslied en de Vlaamsche Leeuw, waarna Mr. Louis Desmet uit Kortrijk dankte voor de ontvangst en voor het feit, dat het Vlaamsche Volkslied in Nederland door allen was medegezongen. Spr. bracht als eenig aanwezend Vlaamsch lid van het A.N.V. een groet van zijn stamgenooten over.
Aan het slot van den avond heeft voorzitter Pattist dank gebracht aan allen, die aan de voorbereiding en de uitvoering van deze zeer geslaagde bijeenkomst hadden medegewerkt.
Na bezichtiging van een kleine tentoonstelling van uitgaven en propaganda-geschriften van het A.N.V., ingericht door den heer Goedhuys, maakten allen zich op naar de Groote Markt, waar maar één roep was over de féerieke belichting van het Stadhuis, een juweel van bouwkunst, en het bewonderen ervan was een waardig slot van 'n schitterend geslaagden Groepsdag.
Den volgenden morgen om 10 uur reden we in 2 autobussen naar Veere, waar allereerst de Kampveersche Toren werd beklommen en van het fraaie uitzicht werd genoten. Vervolgens hield Mr. P. Dieleman een inleiding over de geschiedenis der Zeeuwsche, eilanden, waarbij spreker gelegenheid vond om een schat van geschiedkundige feiten mede te deelen. Onder veel bijval van het gezelschap, dankte de Voorzitter den bekwamen inleider voor zijn boeiende redevoering. Vervolgens ontving Burgemeester D. Huinink de leden in het fraaie stadhuis en sprak daarbij hartelijke woorden van welkom uit. Na bezichtiging van het gebouw en de aanwezige oudheden, ging de autotocht verder naar Domburg, waar de koffiemaaltijd in Schuttershof gebruikt werd. Hier wachtte een gezelschap van 5 Vlaamsche leden van Tak Lookeren, benevens de Alg. Voorzitter, de heer P.J. de Kanter, ons op en zaten mede aan den gezelligen disch. Tijdens den maaltijd heeft de Burgemeester van West Kappellee, Jhr. Mr. de Casembroot, vele bijzonderheden medegedeeld over den beroemden zeedijk, die straks bezichtigd zou worden. Ook de heer De Kanter en eenige andere heeren voerden aan tafel het woord. Na een bezoek aan den zeedijk, die Walcheren beschermt, werd de tocht voortgezet naar Vlissingen, waar Voorzitter Pattist, na een indrukwekkende rede, een krans neerlegde aan den voet van het standbeeld van De Ruyter. Burgemeester Van Woelderen beantwoordde de redevoering van den Voorzitter en zegde toe te zullen trachten, de afd. Vlissingen tot nieuw leven te wekken.
Van Vlissingen ging de tocht terug naar Middelburg, waar op het statige Abdij-Plein de stoet werd ontbonden.
Hulde aan het driemanschap Dieleman Jr., Schorer en De Casembroot, dat alle deelnemers zulke onvergetelijke dagen in Middelburg heeft bereid.
D.R.v.I.