Kort verslag van de Groepsvergadering
op 22 Mei 1936 te Middelburg in de Societeit St. Joris
Bij opening, om 2¼ uur n.m., bleken aanwezig te zijn: stemgerechtigde afgevaardigden der afdeelingen Amsterdam, Dordrecht, 's-Gravenhage, Haarlem, Leiden, Middelburg, Oost Zeeuwsch-Vlaanderen, Rotterdam, Utrecht, Wageningen en Zuid- en Noord-Beveland (totaal 11 afdeelingen uitbrengende 20 stemmen), benevens 8 Groepsbestuursleden en ongeveer 40 belangstellende leden van de afdeelingen Amersfoort, Dordrecht, 's-Gravenhage, Middelburg, Oost Zeeuwsch-Vlaanderen, Vlissingen en Zuid- en Noord-Beveland.
De Voorzitter opende de vergadering met een opwekkend woord, waarin hij het belang van het te behandelen punt der dagorde in het licht stelde en om medewerking van de afdeelingen en van de leden persoonlijk, voor het A.N.V. verzocht.
De heer K.E. Oudendijk (lid der Propaganda-Commissie) verkreeg daarna dadelijk het woord om de voorstellen van die commissie toe te lichten. Spr. las het geheele verslag voor, deelde mede dat de kosten voor het uit te geven Groepsblaadje berekend zijn op het éénmaal per maand verschijnen van dat blaadje, en maakte melding van later ingekomen brieven van afd.-besturen.
De Secretaris las vervolgens het praeadvies van het Dag. Bestuur deer Groep op de voorstellen der commissie voor, waarna de Voorzitter gelegenheid gaf het verslag der P.-C. enz. te bespreken.
Ir. H.G.C. Cohen Stuart (O Z.-V.) bracht hulde aan de Commissie voor het verrichte werk, den betoonden moed, die uit de voorstellen spreekt, en voor het feit dat de Commissie zich permanent wilde verklaard zien. Spreker gaf eenige wenken voor een Propaganda-geschriftje en voor het Groepsblaadje, dat z.i. niet onder censuur van het Dag. Bestuur mag komen te staan. Inzake de begrooting van onkosten voert spr. aan, dat niet het Groeps-bestuur, maar de Groepsvergadering dient te beslissen over de gelden, toe te staan aan de P.-C.
Dr. J.W. Wicherink (Leiden) onderschreef in hoofdzaak het betoog van Ir. Cohen Stuart. Een afzonderlijk Groepsblaadje is noodig om propaganda te maken, want Neerlandia is daarvoor niet geschikt; het blaadje of boekje moet ten minste éénmaal per maand verschijnen, gedurende een langen tijd, om hierdoor nieuwe leden te verkrijgen. Spr. acht dit noodig om het voortbestaan van het A.N.V. te verzekeren.
De heer P. Harrebomée (Amsterdam) beval eveneens de uitgave van een Groepsblaadje aan en gaf in overweging de jaarlijksche bijdrage op tenminste 1.50 gld te stellen. De afd. Amsterdam stemde in met het voorstel van het Dag. Bestuur om geen auto voor de de Prop. Commissie aan te schaffen.
Mej. A. Kuyper (Rotterdam) meende dat de uitgetrokken som op de begrooting voor het Groepsblaadje te hoog is. Hare afdeeling achtte het niet verantwoord meer dan 1100 gld. voor de Prop. Commissie beschikbaar te stellen.
Dr. J.J. Prins (Dordrecht) deelde mede dat ook zijne afdeeling bezwaar heeft tegen de voorgestelde hooge uitgaven voor de propaganda. Z.i. kan Neerlandia daarvoor geschikt gemaakt worden, door uitbreiding met 4 blz. of door het inleggen van losse vellen. Deze methode is goedkooper en even goed.
De heer N. van Zalinge (Den Haag) beval het verspreiden van een manifest aan, op zeer groote schaal (b.v. in een millioen exemplaren, kosten ongeveer 2000 gld.) Ook moet er een ledenwervende propagandist worden aangesteld, met een goed salaris (bv. 2000 gld).
Mevr. Bloem-Maas (Den Haag) meende dat het kapitaal van de Groep (6000 gld.) gebruikt moet worden voor de propaganda en stelde voor in het eerste jaar daarvan 3000 gld. ter beschikking van de Commissie te stellen.
De heer D. Huinink (Veere) bracht hulde aan de Commissie-Oudendijk, maar wenschte de propaganda niet te splitsen. Spr. verwachtte veel succes van goede sprekers op de Verbonds-bijeen-komsten: in Middelburg zijn 59 nieuwe leden toegetreden na de rede van Z.Exc. Dr. H.D. van Broekhuizen.
De heer C.P. Scheepers (Wageningen) verklaarde dat het bestuur van zijn afdeeling instemde met de voorstellen der Prop. Commissie, inzake de uitgave van een Groepsblaadje; het vlugschrift zoude nog korter kunnen zijn dan het ontwerp der Commissie. Ook met de auto gaat zijn bestuur, in meerderheid, mede. Spr. vond 3000 gld. voor de propaganda niet te hoog, want tegenover groote uitgaven, staat het winnen van nieuwe leden.
Mr. W.K.H. Dieleman (Middelburg) beval bij de commissie 3 propagandamiddelen aan, die nog niet genoemd waren, n.l.: rolprenten, radio en muziek.
Daar niemand meer het woord verlangde, stelde de Voorzitter voor:
1. de Propaganda-Commissie permanent te verklaren, hetgeen met algemeene stemmen en onder bijval goedgekeurd weird;
2. als derde lid van de commissie te benoemen der heer J.M.M.J. Kavelaars, penningm. der afd. Rotterdam.