Een kultuurtocht door Zuid-Vlaanderen.
In het vorig nummer van Neerlandia is reeds, bondig, gewag gemaakt van den 17 Juni j.l. door meer dan 70 leden van tak Brussel van het A.N.V., bij schitterend zomerweder, in Zuid-Vlaanderen gemaakten kultuurtocht. De eenige tegenvaller was het telaat komen van enkele leden, bij het vertrek op de Em. Jacqmainlaan, zoodat de drie toerauto's door het bestuur van den Tak afgehuurd, eerst een half uur na den tijd, door den voorzitter, tevens leider van den tocht, gesteld, in volle vaart de groote baan naar Ninove opreden. Te Strijthem, een rechtsvan de baan, in een dicht begroeid dal verscholen liggend dorp, zou de kerk met hare symbolische glasramen worden bezichtigd, maar bij de aankomst aldaar was de ‘hoogmis’ juist aangevangen, zoodat de meeste deelnemers aan het reisje, voor ditmaal althans, met een blik, van ver op de typische glasramen geworpen, genoegen moesten nemen. Een kwartier later stopte de A.N.V.-karavaan nabij de oude Abdijkerk in Lodewijk XIII-stijl van het aan den Dender gelegen stadje Ninove, dat een burcht van de Gothen is geweest en een belangrijke rol in de geschiedenis van Vlaanderen heeft gespeeld. Niet zonder een tikje verwaandheid beweren de Ninovenaren dat ‘de oudste, de stoutste, de wijste stad Ninove is’. Hier, evenals elders op den tocht, zorgde de leider voor het verstrekken van den noodigen uitleg en af en toe ook voor een geestig woord. Nu ging de rit verder door het heuvelachtige Zuid-Vlaanderen, met zijne vruchtbare, kleurige oogstvelden en zijn heerlijke vergezichten, in de richting van Geeraardsbergen. Als ware Alpenauto's klommen de drie zwaargeladen A.N.V.-wagens tegen de steile helling van den Ouden Berg (of Odinberg) op waar, op het hoog boven Geeraardsbergen hangende terras van het koffiehuis ‘Het Hemelrijk’, het middagmaal werd genut en door Noordnederlanders en Vlamingen hartelijk werd verbroederd. Na de rust volgde een loopje naar de stad, in de diepte, werden enkele kiekjes
gemaakt vóór de kerk, het 14de eeuwsche raadhuis en het door Brussel benijde ‘Manneken Pis’ en reed men verder, langs den Muziekberg (den Muzenberg der Romeinen), waar de sage van Heer Daneelken, den Vlaamschen Tannhäuser speelt, naar Ronse, de stad van den heiligen Hermes en den wijdvermaarden ‘Fiertel’, een ommegang van zes uren die, door de velden en over de heuvelen, met de relikwiekast van den schutspatroon der nijverige stad wordt gemaakt. Op de Markt werd door den leider van den A.N.V.-tocht gelegenheid gegeven om - het warme weder had menig lid een bijna bestendig droge keel bezorgd - met het heerlijke bier uit deze om den levenslust van hare bewoners bekende streek, kennis te maken. Over den Hootond, met links het heerlijke gezicht op den dicht beboschten, romantischen Kluisberg en, recht voor zich uit, de breed-openliggende met talrijke dorpen bezaaide Scheldevallei, ging het nu in de richting van Tiegem en Ingooigem, dwars door dit mooie gewest, dat een land is van dichters en kunstenaars, het voormalige gebied van de Gobelinwevers, de streek van Gevaert, Benoit en Brengier, van Gentil Antheunis, Nestor de Tière, Isidoor Teirlinck, Omer Wattez, René DeClercq, Hugo Verriest, Stijn Streuvels, A. Hans, Modest Huys en vele andere Vlamingen die naams maakten in de schilderkunst, de muziek, de letterkunde of de wetenschap. Te Ingooigem schaarden de deelnemers aan den tocht zich voor het tegen den kerkmuur aangebrachte grafmonument van den in 1922 gestorven ‘zoetgevooisden’
V.l.n.r.: Theo Bogaerts, redacteur van de Maasbode te Brussel, Bart Wessel, redacteur van het Algemeen Handelsblad te Brussel, Maurits Liesenborghs, voorzitter van Tak Brussel van het A.N.V. en redacteur van de Nieuwe Rotterdamsche Courant, Mr. W. Thelen, voorzitter van Groep Vlaanderen van het A.N.V., Stijn Streuvels en E. Tilemans, correspondent van het Rotterdamsch Nieuwsblad te Brussel.
priester-dichter en redenaar Hugo Verriest, den fijnbesnaarden leerling van Guido Gezelle, den verdienstelijken leefaar van Albrecht Rodenbach. De voorzitter van den Tak, Maurits Liesenborghs, herinnerde aan het bezoek, eenige maanden voor Verriests dood, door de leden van Tak Brussel A.N.V. aan Ingooigem gebracht. Na gewezen te hebben op de groote, blijvende verdiensten van ‘paster Verriest’ - zooals hij in den volksmond is blijven heeten - legde de voorzitter, uit aller naam, een schoof bloemen neer aan den voet van het fraaie, door Karel Lateur, een broeder van Stijn Streuvels (Frank Lateur) gebeeldhouwd gedenkteeken. En toen werd er gewandeld naar ‘Het Lijsternest’, het idyllisch gelegen verblijf van Stijn Streuvels die het geheele gezelschap op de hartelijkste wijze in zijn tuin ontving, zich herhaaldelijk, alleen of in groep, liet fotografeeren, honderdmaal zijn handteekening plaatste op prentbriefkaarten, verlof gaf om bloemen te plukken in zijn tuin en verder, van op den naburigen ‘kouter’, het buitengewoon mooie panorama, met den als een kaap naar de Scheldevallei afbuigenden Kluisberg op den achtergrond, omstandig verklaarde. Over het vriendelijke onthaal op het Lijsternest waren de A.N.V.-ers niet uitgesproken en de beroemde schrijver kreeg dan ook een welgemeende ovatie toen de auto-karavaan zich weer in beweging stelde en hij, met zijn jongste dochtertje, allen nawuifde.
Het ging verder over Oudenaarde naar Mater en Maria-Hoorebeke, waar de ontvangst al even gul was. Doch, bij gebrek aan plaats, zal eerst in ons volgend nummer, over dit laatste gedeelte van dezen uiterst welgeslaagden tocht, iets meer kunnen worden verteld.