in Paraguay wat in de melk te brokken heeft, o.a. bijna het gansche tegenwoordige ministerie. En zijn vroegere voetballeerlingen zien in hem nog steeds hun ‘kapitein’. Ook in de roei- en zeilsport in Paraguay speelt hij een groote rol.
Van zijn vak is hij exporteur en importeur, en de handel met Nederland speelt in zijn leven een belangrijke rol; bovendien is hij correspondent voor Paraguay van de Nederlandsche Kamer van Koophandel in Buenos Aires. Hij is een vooraanstaand rotarian; hoe hij in die hoedanigheid medehelpt om het lot der Boliviaansche krijgsgevangenen in Paraguay te verzachten, heb ik reeds in een vorigen brief beschreven. Maar als rotarian heeft hij, bij zijn periodieke bezoeken aan Nederland, op bijeenkomsten der Nederlandsche rotariers verscheiden malen lezingen over Paraguay gehouden en aldus geholpen tot het verspreiden van wederzijdsche kennis in de twee landen.
Het bestuur der Nederlandsche Vereeniging in Asunción bestaat uit de heeren G.W. Dijxhoorn, voorzitter; Eelco de Wit, secretaris; Aguilar, penningmeester; het adres is Convención 69, Asunción del Paraguay. Toen ik in Asunción op bezoek was, heeft de vereeniging mij en mijn vrouw een dineetje aangeboden in een der restaurants in de open lucht buiten Asunción, en ik heb me kunnen overtuigen, niet alleen van de gastvrijheid, maar ook van de Nederlandsche stemming en de onderlinge goede verhouding van de Nederlanders in Asunción.
Ook op economisch gebied speelt de Nederlandsche Kolonie in Paraguay een niet te miskennen rol. De grootste suikermaatschappij in Paraguay, de ‘Azucarera Paraguaya’, met plantages op verschillende plaatsen in het eigenlijke Paraguay, en fabrieken in Asunción en Villarica, is bijna geheel in Nederlandsch bezit; de heeren Bos, Dijxhoorn en Hoeckle zijn de voornaamste aandeelhouders en het dagelijksch bestuur is in handen der twee laatsten.
Van de verzekeringsmaatschappij La Paraguaya is onze consul-generaal, de heer Schouten, president; de heer Dijxhoorn, secretaris en de vice-consul, de heer Paats, lid van den raad van commissarissen.
In den buitenlandschen handel van Paraguay neemt Nederland een eervolle plaats in. Nederland is volgens de statistieken van 1931 - de laatste, in Paraguay gepubliceerd, wat, gezien de oorlogstoestand, begrijpelijk is - in de reeks van Europeesche afnemers van Paraguaysche producten de derde, na Frankrijk en Duitschland, voor een bedrag van 103.112 goudpesos (goed 247.000 gulden). Gezien het feit echter, dat een groot gedeelte van Paraguay's uitvoer in de statistiek wordt opgegeven als ‘Uitvoer in tránsito via Argentinie’ (5,4 millioen goudpesos van een totalen uitvoer van 12,8 millioen goudpesos), en dat wij, om ons tot slechts één rubriek te beperken, onder de Nederlandsche statistieken, het Nederlandsche handelsverkeer met Argentinië betreffend, geregeld een rubriek vinden ‘Paraguay-tabak’(!) kunnen we hieraan toevoegen, dat de Paraguaysche uitvoer naar Nederland in werkelijkheid heel wat grooter is, ofschoon het moeilijk te zeggen valt, hoe groot het cijfer is.
De import van Nederlandsche producten in Argentinië in hetzelfde jaar beliep een waarde van 124.398 goudpesos (de Paraguaysche goudpeso, een rekenmunt, heeft een waarde van 2.40 gld.); hierbij komt nog voor bijna 23.000 goudpesos uit Curaçao (petroleumproducten) en 1.777 goudpesos uit Nederlandsch-Indië. Sinds de oorlog uitbrak, is dit cijfer waarschijnlijk heel
De Nederlandsche vice-consul, de heer Wm. Paats (staande), bezig met het uitbetalen aan Boliviaansche krijgsgevangenen, in opdracht van de Rotary-Club.
wat hooger geworden; een aanzienlijk gedeelte van de groene katoenen stof, waarin het Paraguaysche leger voor velddienst gekleed is, komt namelijk uit Nederland.
Naar hierboven reeds vermeld is, voert Paraguay tabak uit naar Nederland; echter importeert het ook tabak van daar, namelijk dekblad voor de Paraguaysche sigaren-industrie.
Er is geen twijfel aan of bij een goede bewerking van de markt zou Nederland veel grootere zaken met Paraguay kunnen doen. De artikelen, waarin in 1931 voor een waarde van meer dan 100.000 goudpesos elk in Paraguay werd ingevoerd, zijn: lastauto's, tarwemeel, ijzer in staven, petroleum, nafta, benzine, pharmaceutische producten, zout, tarwe, katoenen, textielwaren (1.591.874 goudpesos, of ongeveer 3,8 millioen gulden), zijden goederen, wollen goederen en wijnen; in verschillende van deze rubrieken kan Nederland niet alleen leveren, maar ook concurreeren.
Buenos Aires.
CHR. VAN BALEN.