Hoofdbestuur
Algemeene vergadering van het verbond op Zaterdag 23 September 1933 in gebouw Excelsior te 's-Gravenhage.
Algemeene Vergaderingen van een Verbond als het A.N.V., dat zich over de geheele wereld uitstrekt, zijn schaars en komen alleen voor, wanneer wetswijziging noodig is. Dit was ook nu de reden der vergadering, daar het tijdperk, waarvoor de vereeniging was opgericht, verloopen was en van deze gelegenheid gebruik gemaakt werd om ook de herziening van eenige andere voorschriften ter hand te nemen.
Ter vergadering waren de volgende groepen en zelfstandige afdeelingen vertegenwoordigd: Nederland, Ned.-Indië, Suriname, Vlaanderen, Kaapstad en Nieuw-Nederland (New York).
Na het welkomstwoord van den Voorzitter werd besloten een telegram van hulde te zenden aan H.M. de Koningin.
De maaltijd na de Algemeene Vergadering van 23 Sept. 1933. Zittend v.l.n.r.: Z.Exc. Dr. Herman D. van Broekhuizen, P.J. de Kanter, N. van Zalinge (Ned.-Indië), J.S.C. Kasteleijn, J.E. Bijlo, H. Ferguson, Mevr. W. Bloem-Maas, Ds. A.J. van de Me we (Kaapstad), F. Oudschans Dentz, Mej. Franken, Jkvr. J. Schuurbecque Boeye, Mej. A. Kuyper, F. Reysenbach (Nederland), Prof. Dr. E.C. Godée Molsbergen, J.N. Pattist. Staande v.l.n.r.: D. Roessingh van Iterson, Mr. M. van Dijk (Curaçao), Mr. Dr. W.M.G. Schumann, Mr. B. de Gaay Fortman, C. van Son, Prof. Dr. G. Besselaar, J.W. Roessingh van Iterson, Drs. W. Goedhuys, W. Pijl (Vlaanderen).
De Verbondswet werd vervolgens in behandeling genomen en de door het Hoofdbestuur voorgestelde wijzigingen (meest van redactioneelen aard) goedgekeurd, waarna de voorzitter een woord van dank sprak tot de aanwezige afgevaardigden, in het bijzonder tot Dr. Van der Merwe uit Kaapstad, benevens tot den heer Reysenbach (Groep Nederland), voor de groote zorg en aandacht door het Groepsbestuur aan de herziening der Verbondswet gewijd, en aan den Algemeenen Secretaris, den heer Bijlo, en den administrateur, den heer Goedhuys, voor het bijzonder veel omvattende werk, voor deze herziening verricht.
De Voorzitter richtte daarna het woord tot Prof. Dr. E.C. Godée Molsbergen, Landsarchivaris te Batavia, met verlof hier te lande, en bood hem wegens zijn bijzondere verdiensten voor den Nederlandschen stam, den eerepenning van het Verbond in verguld zilver aan. Prof. Godée Molsbergen heeft als Hoogleeraar te Stellenbosch, als Stichter en leider der Afdeeling Stellenbosch van het A.N.V., als docent aan de Vlaamsche Universiteit te Gent tijdens den wereldoorlog, als voorzitter der Afd. Batavia van het Verbond en inrichter der grootsche J.P. Coen-herdenking, als bestuurslid der Groep Nederlandsch-Indië en als schrijver (o.a. ‘Jan van Riebeeck, Stichter van de Kaapkolonie’) steeds de stamgedachte hoog gehouden en zijn werkkracht in dienst gesteld van het Verbond.
Prof. Godëe Molsbergen dankte geroerd voor de hem verleende onderscheiding, die hij zal weten op prijs te stellen als een zelden voorkomende belooning voor idealistisch werk.
Na sluiting der vergadering werd voor de aanwezigen de streektaalfilm Bunschoten - Spakenburg vertoond, als een opwekking om dit werk ten dienste van de studie van taal en volkskunde met vereende krachten voort te zetten.
Des avonds vereenigde men zich aan een maaltijd in Huize Anjema, waaraan als gasten, behalve de vertegenwoordigers der Groepen en Zelfstandige Afdeelingen, mede aanzaten, Z.E. Dr. H.D. van Broekhuizen, Gezant der Unie van Zuid-Afrika, Mr. M. van Dijk, oud-procureur-generaal van Curaçao, en Prof. Dr. E.G. Godée Molsbergen.
In de toespraak, welke de Voorzitter tot deze gasten richtte, herinnerde hij in het bijzonder aan de banden met Zuid-Afrika en de taak, die het Verbond daar te vervullen heeft. Z.E. Van Broekhuizen stemde geheel met zijn woorden in, wees uitdrukkelijk op den steun, dien de Zuidafrikaansche taal en cultuur noodig heeft van de Nederlandsche om haar zelfstandigheid te kunnen behouden en tot verdere ontwikkeling te komen, herinnerde aan den steun door Nederland verleend bij den Zuidafrikaanschen onafhankelijkheidsstrijd en sprak het vaste vertrouwen uit dat, wanneer voor Nederland eens de nood aan den man kwam, Zuid-Afrika zich dien steun zou herinneren.
Nog werd het woord gevoerd door Mr. Van Dijk en Prof. Dr. G. Besselaar, die een dronk op Prof. Godée Molsbergen instelde, waarna een telegram werd voorgelezen van Z.Exc. Van Slobbe, Gouverneur van Curaçao, waarin deze uiting gaf aan zijn waardeering voor het werk door het Verbond op Curaçao verricht.
Als bijzonderheid zij nog vermeld, dat door de zorgen van den heer Fred. Oudschans Dentz, aan het dessert een mand met voortreffelijke Surinaamsche sinaasappelen ter tafel kwam.