De Krügertentoonstelling.
Voor de derde maal wapperde de Unievlag aan het hoofdgebouw in Laan 34. Voor de derde maal is er een
Plaats Bulhoek bij Cradock, Krügers geboortehuis.
Zuidafrikaansche tentoonstelling gehouden. Hadden de eerste twee betrekking op den 2den vrijheidsoorlog, van welken de herinneringen, door de commissie voor het Oorlogsmuseum in Nederland ingezameld, vóór de verzending naar Bloemfontein in het Stammuseum
President Paul Krüger. (Naar een houtsnede van Pierneef)
werden tentoongesteld, van 11 tot en met 15 October werd een tentoonstelling gehouden, op President Krüger betrekking hebbende, onder den naam: Van Schaapherder tot President.
Aanleiding daartoe was, dat de geboortedag van President Krüger 10 October in Transvaal tot een nationalen feestdag is verklaard. Nederland mocht bij deze herdenking niet achterblijven.
De algemeene voorzitter sprak een woord van welkom, en richtte ook eenige woorden tot den gewezen kamerdienaar van den President, den bejaarden heer A. Happé, die voor deze gelegenheid uit Utrecht was overgekomen.
Zoowel de voorzitter als de Gezant brachten dank aan den heer Oudschans Dentz en zijn medewerkers, de heeren P.J. van Dodeweerd en F.M. Schooff, voor alles wat zij hadden gedaan om deze tentoonstelling te doen slagen.
Daarop verzocht hij Dr. Van Broekhuizen, Buitengewoon Gezant en Gevolmachtigd Minister van Zuid-Afrika, de tentoonstelling te openen. Deze voldeed daaraan met een bezielende, soms ontroerende rede.
De tentoonstelling had veel belangstelling. Er was een voortdurende stroom van bezoekers, waaronder tal van autoriteiten. In enkele dagen bezochten 800 personen de tentoonstelling, de meesten uit Den Haag natuurlijk, maar ook velen uit andere, zelfs ver gelegen plaatsen in Nederland.
In de beide smaakvol aangekleede kamers van het Stammuseum in Laan 34 was alles bijeengebracht op president Krüger betrekking hebbende. Een paar tafels met voorwerpen betreffende Zuid-Afrika waren vrijgelaten, zoodat de bezoekers daarvan tevens konden kennis nemen.
De tentoonstelling omvatte het geheele leven van den laatsten staatspresident, die zulk een grooten invloed en aanhang in Transvaal had, dat hij vier malen tot het ambt werd geroepen, de laatste maal in 1898. Er waren afdeelingen betrekking hebbend op zijn familie en geboorte, zijn ambtsverrichtingen, portretten en teekeningen uit alle tijdperken zijns levens, zijn komst in Europa in 1900 met de Gelderland, de huizen waarin hij gewoond heeft, zijn overlijden en begrafenis, boeken en geschriften in het Nederlandsch, Fransch, Duitsch en Engelsch, munten van de gewezen republiek met zijn beeldenaar, penningen te zijner eere geslagen in Zuid-Afrika en Nederland en politieke prenten in het Nederlandsch en Engelsch.