Nederland
Groepsvergadering te Rotterdam op 1 Juli 1933
Aanwezig waren stemgerechtigde afgevaardigden van slechts 12 afdeelingen; voorts 2 leden van het Hoofdbestuur, 1 lid van den Raad van Bijstand, 4 leden van het Groepsbestuur en 11 belangstellende leden.
Het verslag van de Groepsvergadering te Delft, gehouden op 1 April 1933, werd goedgekeurd; aan het bestuur werd machtiging verleend gedurende 3 jaren, 100 gld. 's jaars af te staan aan het H.B., als bijdrage in de kosten voor het vestigen van een buitengewonen leerstoel in Z.-A. taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, waarvoor intusschen Prof. Dr. G. Besselaar is benoemd.
Tot vertegenwoordiger van Groep Nederland op de Algemeene Verbondsvergadering, te houden 23 September a.s. te 's-Gravenhage, werd benoemd de heer F. Reysenbach; als diens plaatsvervanger de heer D. Roessingh van Iterson.
Bij de hoofdschotel van deze vergadering, behandeling
Groep deelnemers aan den boottocht voor de Veerpont te Schoonhoven.
van voorstellen of amendementen op het voorstel van het Hoofdbestuur tot wijziging en aanvulling van eenige artikelen der Verbondswet, werd het vooraf rondgezonden amendement van de afd. 's-Gravenhage en Omstreken, artikels-gewijze behandeld en met eenige wijzigingen aangenomen.
Besloten werd een rekest, ten doel hebbende het weren van aankondigingen van rolprenten in vreemde talen. (Zie blz. 119), aan de regeering te zenden.
***
Na afloop van de vergadering vertrok een groot aantal verbondsleden met een Spido-boot naar Schoonhoven. De vaart over Maas en Lek was prachtig en gaf gelegenheid het typische Hollandsche landschap te bewonderen. Na aankomst werd, voorafgegaan door de ‘Dietsche Blaesers’ uit Amsterdam, naar het Stadhuis gewandeld, waar Burgemeester A.M. Nieuwenhuisen het gezelschap in de raadzaal hartelijk toesprak.
De Voorzitter van Groep Nederland, de heer J.N. Pattist, dankte namens allen voor de ontvangst. Vervolgens werd het sinds 1929 keurig herstelde Stadhuis bezichtigd, waarbij het mooie gebouw en prachtige voorwerpen van edelsmeedkunst, de roem van Schoonhoven, werden bewonderd.
De Groote Kerk en de in gang zijnde herstelling daaraan, werden bezichtigd, waarna een korte wandeling gelegenheid bood het merkwaardige van dit Oudhollandsche stadje in oogenschouw te nemen.
In een prachtig aan de Lek gelegen koffiehuistuin werd een koele dronk genoten, gevolgd door een allergezelligsten maaltijd, waarbij de Dietsche Blaesers weder hun onmisbaren steun verleenden.
Alvorens den terugtocht met de boot te aanvaarden, werd het gezelschap, staande vóór de Veerpoort gekiekt, waarna hartelijk afscheid werd genomen van de Bestuurders der Gemeente Schoonhoven, die er zoo buitengewoon in geslaagd waren, den Verbondsleden een aangenamen dag in hunne stad te bereiden.
Aan de afd. Rotterdam komt veel lof toe voor het inrichten van dezen boottocht en aan de Studenten uit Amsterdam voor hun veelvuldige muzikale opluistering.
D.R.v.I.