Uit de Takken.
Zondag 11 Juni richtte
tak Brussel een door den voorzitter geleiden
verrassingstocht met toerauto in, die uitstekend mocht slagen. Met twee groote volle autowagens - de drukke opkomst was al een eerste blijde verrassing voor het bestuur - werd het aan natuurschoon en historische herinneringen zoo rijke zuidelijke deel van Brabant bezocht. De reis, in zig-zagvorm, ging
Groep deelnemers in de Abdij te Nijvel. (Foto: J. Held)
Groep deelnemers te Kasteel-Brakel. (Foto: M. Avez)
door het idyllische Zoniënwoud naar Groenendaal, waar de edele figuur van Ruusbroec voor den geest werd geroepen; verder naar Waterloo met zijn vele oorlogsmonumenten, Genappe, Quatre-Bras en Nijvel. In dit Waalsche stadje, dat veel te weinig wordt bezocht, werden de leden van het A.N.V. rondgeleid door den heer Paul Collet, die riet alleen een vaardig kunstenaar met het penseel en de teekenstift maar ook een flink onderlegd kenner van de geschiedenis, de folklore en het artistieke verleden van Nijvel is. Eenige bestuursleden van de plaatselijke Kamer van Koophandel waren eveneens bij dit bezoek aanwezig. In de merkwaardige abdij, naast de hoofdkerk en achter het stadhuis, waar de ‘reuzen’ met ‘dierengevolg’ hunne opwachting maakten, werden de deelnemers aan den tocht herhaaldelijk gekiekt.
Na den middag ging de verrassingsreis eerst door het taalgrensgebied, tusschen Nijvel en Halle, naar Kasteel-Brakel, waar het prachtige, hoog- en; diepgolvende landschap aan de Ardennen deed denken en daarna naar het om zijne standvastig-Vlaamschgezinde bevolking bij alle Vlamingen en Noordnederlanders bekende Payottenland. Te Kester, waar het juist kermis was, werden de A.N.V.'ers op landelijke harmonikamuziek en Vlaamsche liederen onthaald. Het gezellige uurtje, in den boomgaard van Jacobus Vannimmen, met den Vlaamschen muzikant Gustje Peelaerts als pretmaker, doorgebracht, zullen de leden van tak Brussel zeker niet gauw vergeten. De tocht, die een heelen dag duurde, werd besloten met een bezoek aan het historische slot te Gaasbeek - welks geschiedenis zoo nauw met Egmonts naam is verbonden - en een laatste gezellig samenzijn in de echt Vlaamsch-Brabantsche ‘Afspanning Den Antoon’, te Dilbeek, waar den autobestuurders en den voorzitter van tak Brussel, door het voor al het genotene en geziene zeer dankbare gezelschap, een ovatie werd gebracht.
Ter Overdenking.
Wie het A.N.V. bij uiterste wilsbeschikking wenscht te bedenken, geve aan den notaris op, dat het Algemeen Nederlandsch Verbond gevestigd is te Dordrecht, dat de statuten laatstelijk zijn goedgekeurd bij het Koninklijk besluit van 12 December 1929, No. 65 en dat de beschikking gemaakt wordt vrij van alle rechten en kosten.