Amerika
Prof. Dr. A. Eekhof †
Op 23 Maart overleed na een korte ongesteldheid, in den leeftijd van 48 jaar, Prof. Dr. A. Eekhof, hoogleeraar in de geschiedenis van het Christendom, de leerstellingen van den christelijken godsdienst en het gereformeerd Protestantisme, aan de Leidsche Universiteit.
Wat de wetenschap verliest in dezen geleerde, die zich op eeredoctoraten van de universiteiten te Zürich (1925) en te Edinburgh (1932) mocht beroemen, hebben de
dagbladen in het licht gesteld, en geen hunner verzuimde daarbij den ontslapene te huldigen als een goed mensch, een karakter, een man van voorname levenshouding.
Neerlandia mocht hem onder zijn medewerkers tellen; met zijn vriend Dr. J. van Hinte verzorgde hij sedert jaren op uitnemende wijze de rubriek Amerika. Door zijn langdurig verblijf in de nieuwe wereld, in het bijzonder onder onze stamverwanten, gold Prof. Eekhof als een man van gezag, waar het de geschiedenis der Nederlandsche nederzettingen in Noord-Amerika betreft. Met vele harer voorgangers onderhield hij vriendschappelijke betrekkingen. Zijn landhuis te Oegstgeest droeg den naam Mayflower, het schip dat de Pelgrimvaders in de 17de eeuw over den Oceaan naar een nieuw onbekend bestaan droeg, dat zij zich zelf moesten veroveren, gelijk uitgeweken Calvinisten dat in het midden der 19de eeuw zouden doen. Over de geschiedenis der Pelgrimvaders schreef hij een werk in het Engelsch, over de Hervormde kerk in Amerika een in het Nederlandsch.
Toen ons Hoofdbestuur de herdenking van het 25-jarig bestaan van het A.N.V. in 1923 voorbereidde en de samenstelling van het bekende Gedenkboek ontwierp, was Prof. Eekhof de aangewezen historicus om een hoofdstuk ‘Hollandsch-Vlaamsch leven in Noord-Amerika’ te schrijven. Hij werd zelfs bereid gevonden ook de Nederlandsche betrekkingen met Hongarije te behandelen.
Aan het welslagen van onzen derden Stamdag, 20 December 1930 te 's-Gravenhage gehouden, droeg hij met een geestige rede over het huiselijk en openbaar leven der Nederlandsche afstammelingen in Amerika het zijne bij, toen wij de medewerking van den Amerikaanschen gezant, Dr. G.J. Diekema, die denzelfden dag overleed, moesten missen.
Het was een voorrecht met dezen eenvoudigen geleerde en beminnelijken mensch in aanraking te komen. Ook zijn brieven ademden den humanen geest, welke alle uitingen van deze gave persoonlijkheid kenmerkte.
Neerlandia leidt door zijn vroegen dood een groot verlies.