Engelsch herinneringen aan het verleden. Het is er mee als met de Hugenoten-afstammelingen hier en in andere landen, die veelal geen Fransche Gemeente meer hebben, maar wier gemeenten in de mate, dat zij te niet gingen door verspreiding der leden, vervangen zijn door de Geschiedkundige Hugenoten-Vereenigingen van de herzamelde afstammelingen. Gelijk in deze laatste enkele echte hedendaagsche Fransche Protestanten vaak nieuw leven brengen, en de Oud-Hugenootsche zang en muziek in de oudvaderlijke taal nog eens doen herleven, zoo hoort men hier in ‘The Bergen County Historical Society’ nog eens weer oud- en nieuw-Nederlandsche muziek en zang. Die de taal niet verstaan, genieten toch de klanken.
Bergen County beslaat een deel van het oude Nieuwnederlandsche ‘Pavonia’ of ‘Pauwland’, in 1628 verkregen van de West Indische Compagnie na aankoop van de Indianen, door Michiel Paeuw, van Amsterdam, en van Januari 1630 af voor Paeuw bestuurd door Cornelis van Voorst, uit Utrecht. Na 1638 werd het weer een integreerend deel van Compagnies eigen administratie-gebied van Nieuwnederland, en onder Stuyvesant begon na 1650 de Hollandsche bevolking er zich zoo uit te breiden, dat in 1656 het stadje Bergen zijn eigen plaatselijk bestuur kreeg. De liefde voor het Oud-Hollandsche is hier warm gebleven, waar ze aan deze zijde van de Hudson in het cosmopolitische New York spoedig verflauwde. Ook zijn er nog oude Hervormde Kerken hier, maar meer nog dan deze houdt ‘the Bergen County Historical Society’ de kennis en de liefde voor het verleden gaande.
Een programma, of ‘werklijst’ van het 28ste Jaarfeest der Vereeniging doet dit duidelijk zien. De voorzitter is Mhr. H. Blauvelt, de curatrice van het Museum der Vereeniging is Mvr. F.A. Westervelt, aan wier trouwe en jarenlange zorgen het Museum zijn oorsprong en groei te danken heeft.
Het eigenlijke feest begon na de bestuursverkiezingen, voorafgegaan door het lezen der verslagen over het afgeloopen jaar.
Mej. Schermerhorn, hoofd der Broadway School, die heel wat nieuwere, nog Hollandsch sprekende Hollanders onder hare leerlingen telt, bracht enkelen van dezen naar voren. Jacob Nuveen vertelde van ‘Modern Holland As Her Youth Sees It’. Daarop zongen de leden van de familie Lemstra, moeder en dochters, enkele uitgezochte Hollandsche psalmen en gezangen, waarvan de wijzen nog aan enkele ouden van dagen uit het Nieuwnederlandsche element bekend waren. Daar de Vereeniging vooral op het jonge geslacht let en het Museum in het winterseizoen door meer dan duizend schoolkinderen bezocht werd, was dit voornamelijk een kinderfeest. Vervolgens werden er onder leiding van de dames Paulina en Anita van Krimpen tal van kinderspelen met Hollandschen zang ten beste gegeven.
Doch ook voor volwassenen was er stof van belang. Mhr. Arrie Zwart, te Hackensack, die elf jaren onder de Zuid-Afrikanen heeft doorgebracht, zou iets vertellen over ‘the Dutch in Africa’. Ongelukkigerwijze bezeerde hij zich juist tevoren bij een auto-ongeval, dat echter niet belette, dat zijn dochter haar vaders voordracht voorlas.
De voordracht schilderde heel levendig het tegenwoordige leven der ‘Boeren’ en gaf ook interessante tafereelen uit hun geschiedenis. Het moet de ouden, die nog vaag van het pioniersleven hunner Hollandsche vaderen bij overlevering afweten, zeer hebben aangestaan.
Daarna werden er enkele Hollandsche volkszangen gehoord uit den mond van Mej. Rika Nuveen, die er in haar Volendammer kostuum heel bekoorlijk uitzag.
Aan versnaperingen en ververschingen ontbrak het ondertusschen niet en ook deze hadden een Hollandsche kleur en geur, want er wonen geen Hollandsche brouwers meer, maar nog wel Hollandsche banketbakkers in Hackensack.
Onderscheiden leden der Vereeniging vertoonden daarop tal van kleinigheden, die zij op reizen in Holland verkregen hadden, ook heel kostbare en kunstige dingen, o.a. een zilveren West-Friesch oorijzer met toebehooren, in het bezit van Mej. Schermerhorn, wier voorvaderen van bij Alkmaar afkomstig zijn.
Nadat de kinderen vertrokken waren, gaf daarop de WelEd.Gestr. heer C. Doremus, Districtrechter, iets uit de publicaties der ‘Holland Society’ n.l. een bijdrage, getiteld: ‘the Dutch of the Netherlands in the Making of America’. En na het zingen van: ‘My Country it is of Thee!’ ging de vergadering welvernoegd en welvoldaan uiteen.
Onder de namen der bestuursleden der Vereeniging komen oude Nieuwnederlandsche voor als: Bogert, Blauvelt, Demarest, Terhune, Romeyn, Brinckerhoff en Westervelt.
Aardigheden en kleinigheden voor de Bibliotheek of voor het Museum zullen steeds welkom zijn, en Mvr. Florence A. Westervelt, 110 Sussex Street, Hackensack, N.J., U.S.A, die ze gaarne in ontvangst neemt, zal ook blij zijn, als men bij wijze van wederdienst haar kleine souvenirs in ontvangst wil nemen.
Louis P. de Boer. A.M.,
222 Second Street. N.E.,
Washington, D.C.