Gedenkteeken voor Simon van der Stel te Stellenbosch.
(Oproeping).
De Gemeenteraad van Stellenbosch heeft besloten ter viering van het 250-jarig bestaan dier stad een gedenkteeken op te richten voor Simon van der Stel, den stichter van het dorp, dat naar hem genoemd is. De stadsklerk van Stellenbosch schrijft hierover:
‘Wat die gedenkteken self betref, kan ek U meedeel dat Mnr. Anton van Wouw hier op Stellenbosch was en dat sy voorstel is om drie taferele te maak uit die lewe van Simon van der Stel, en om bo-op 'n standbeeld van Van der Stel te sit. Dit is die gedagte van die Raad om dit op Papegaaisberg te sit omdat dit die plek is vanwaar hy die eerste keer die vallei gesien het.’
Voor dit standbeeld zal ruim £ 4000 noodig zijn en de Gemeenteraad van Stellenbosch heeft besloten voorloopig £ 1000 te schenken; de rest dient door afzonderlijke bijdragen verkregen te worden.
Te Kaapstad hebben wij een standbeeld van den stichter van de Kaapsche nederzetting, Jan van Riebeeck, hetwelk wij te danken hebben aan de milddadigheid van wijlen Cecil John Rhodes. Wij zijn dankbaar, dat wij dat standbeeld bezitten; elk jaar brengen wij hulde aan Van Riebeeck, vergaderende rondom het gedenkteeken. Dit standbeeld van Simon van der Stel moet een zuivere uiting worden van hulde en erkentelijkheid van ons Volk aan een groot Nederlander, en Anton Van Wouw, de Hollandsche beeldhouwer, die bij uitstek onze beeldhouwer is en hier reeds zooveel gewrocht heeft, zal voorzeker een schoon monument scheppen, dat ver in den omtrek zichtbaar zal zijn en jong en oud, burger en vreemdeling, in herinnering zal brengen, wat Nederlandsche mannen voor Zuid-Afrika gedaan hebben.
Ik durf te denken, dat het voor Nederlanders een vreugde moet wezen gelegenheid te hebben tot de kosten van dit standbeeld - een rechtstreeksche hulde aan Nederland - iets bij te dragen. De ondergeteekende is - op verzoek - toegetreden tot de Commissie, die aan de Kaap voor de oprichting van het standbeeld samengesteld is en richt thans rechtstreeks een oproep aan Nederland om dit plan te steunen.
De zaak is dringend en alle Nederlandsche bladen worden beleefdelijk verzocht deze oproeping over te nemen. Van onze innige dankbaarheid en erkentelijkheid kunnen onze vrienden in Nederland overtuigd zijn. Het spreekt vanzelf, dat wij ook gelden zullen inzamelen in onze onmiddellijke omgeving, doch bijstand uit Nederland voor dit bepaalde doel zal ten hoogste gewaardeerd worden.
Op het belang van de stad Stellenbosch, het middelpunt van Afrikaansche beschaving en opvoeding, behoeft voorzeker niet nader gewezen te worden. Als een opwekking tot groote daden zal het beeld van een Nederlandschen man in toekomende jaren aanschouwd worden door onze studeerende jeugd, die te Stellenbosch in steeds toenemende getallen uit alle oorden van Zuid-Afrika bijeenkomt.
Laat ons een nieuw voorbeeld scheppen van de aangename en bezielende samenwerking tusschen stamgenooten. Nederland helpe mee, om dit gedenkteeken aan een groot Nederlander tot stand te brengen.
Bijdragen kunnen gezonden worden aan den Algemeenen Penningmeester van het Algemeen Nederlandsch Verbond, Laan 34, Den Haag. Gironummer 38825.
J.L. SCHOELER.
Voorzitter Algem. Nederl. Verbond (Kaap).
Lid ‘Van-der-Stelcommissie’.
Het Hoofdbestuur van het Algemeen Nederlandsch Verbond geeft gaarne zijn steun aan de bovenstaande oproeping. Van de bijdragen zal op de gebruikelijke wijze verantwoording worden verstrekt.
's-Gravenhage, 21 Augustus, 1929.
Het Hoofdbestuur:
P.J. DE KANTER, Alg. Voorzitter.
J.E. BIJLO, Alg. Secretaris.