verneem, ofschoon de eindbedragen nog niet bekend zijn, hebben de Nederlandsche dames in één dag voor ruim £ 100.- (f 1200.-) aan goederen verkocht en is er ongeveer £ 50.- op verschillende lijsten ingeteekend, zoodat de Commissie hoopt ongeveer £ 150.- (f 1800.-) te kunnen bijdragen tot het welslagen van deze dappere poging der Kaapstadsche dames. Hierin is niet begrepen de opbrengst van verkoop van maaltijdkaarten, die ook zeer belangrijk geweest is, doch onder een afzonderlijk hoofd behandeld wordt. Het moet gezegd worden, dat de Nederlandsche dames in haar witte japonnen met oranje schortjes en fraaie rozetten van vaderlandsche kleuren er kranig uitzagen. Ons was net heeltemal hoogmoedig op ons vrouens en op die pragtige werk wat hulle gedoen het. Ik weet nog niet wat de geheele opbrengst van deze poging van een dag zal wezen, maar 't zal wel ongeveer £ 1500.- zijn. Nog eens, aan alle vriendelijke gevers in Nederland, dank! Ons sal die hulp nie vergeet nie!’
***
Over het door de Afd. Kaapstad ingerichte zeer geslaagde Julianafeest schrijft de heer Schoeler:
‘De groote zaal van 't Spoorweginstituut met inbegrip van een zeer vermakelijke filmvoorstelling, was aangeboden door de directie van de “African Theatres Ltd” Alvorens de werkelijke voorstelling begon, werden telkens fraaie portretten van de Nederlandsche Prinses, de eerbiedwaardige Koningin-Moeder en andere fraaie beelden op 't doek geworpen, die geestdriftigen bijval opwekten. Er was een overvloed van alles voor deze zaal-vol kinderen en van 2.30 tot 5 uur heerschte er, bij volmaakte orde, de uitbundigste vreugde.’
***
Zaterdag 25 Mei had de feestmaaltijd plaats ter eere van den scheidenden Consul Van Buttingha Wichers.
Ongeveer 60 personen namen er aan deel o.m. de heer en mevrouw Jac. Loopuyt, de heer en mevrouw J.L. Schoeler, Dr. W.J. Viljoen, Superintendent-Generaal van Onderwijs, Dr. Hamman, Consul voor Duitschland, Dr. A.J.v.d. Merwe en mevrouw V.d. Merwe, de heer en mevrouw F. Rompel, dr. F.C.L. Bosman en mevrouw Bosman, de heer en mevrouw Tinus de Jongh, de heer Mesdag, Kanselier van het Nederlandsche consulaat.
Het geheele bestuur onzer Afdeeling vormde de feestcommissie. De spijslijst wemelde van Nederlandsche benamingen, b.v. Oranje-Nassausoep, gebakken tong uit de Zuiderzee, Geldersche erwten, Westlandsche asperges, Frieslandsche Ossenhaas, Betuwsche kersenpudding. De andere stamgebieden waren niet vergeten. o.m. blijkend uit de Kaapsche vruchten en de Javakoffie.
De voorzitter der Afd. Kaapstad bood den heer en mevrouw Van Buttingha Wichers namens vele vrienden als aandenken een album met foto's van Kaapstad en omstreken aan.
Het woord hebben o.m. gevoerd Dr. Viljoen, mevrouw Loopuyt, de heer Schoeler, Dr. Bosman en de gehuldigde.
Wij komen op hun redevoeringen in het volgende nummer terug.
***
Tenslotte verdient nog vermelding de ‘Dietsche Kunsaand’, onder beskerming van die Afrikaanse Taal- en Kuituurvereniging, Uniwersiteit van Kaapstad, die Oranjeklub en die Algemeen Nederlands Verbond', op 28 Mei gegeven, met medewerking der dames Ans Uithof, Mc Claggan en Stofberg en de heeren Hussey en Ben Marais. Zang, voordracht en snarenspel wisselden elkander af. Het programma vermeldde vele Dietsche namen: Lambrechts-Vos, Cath. van Rennes, Kuiler, Zweers, Leipoldt, Langenhoven, Van Bruggen.