Boekbespreking.
Volkskunde.
Onder den naam ‘Eigen Volk’ is een ‘algemeen tijdschrift voor Volkskunde (folklore) en dialect’ (streektaal) bij de comp. ‘De Branding’ (de Bilt) verschenen onder redactie van schrijvers in Nederland en in de Kaapkolonie. De volkskunde diept het volkskarakter uit verborgen hoeken op en belicht verscheidenheden, die de eenheid van een volk des te beter doen uitkomen. Een uitgebreid veld van onderzoek ligt hier nog braak. Het Louwmaandnr., dat men ons zond, bevat een toelichting van doel en streven en voorts opstellen over het geloof aan watergeesten in en om Broek-in-Waterland, door C. Bakker, arts; ‘Het Oude-Vrouwenoffer’, door dr. C. Catharina van de Graft; ‘Iets over de folklore der ambachten’ door Jozef Cornelissen; ‘Overleveringen’ door K. ter Laan; ‘Een Bijdrage tot de verklaring van de namen Suriname en Paramaribo’ door Fred. Oudschans Dentz, een gedicht door A. Wehrens in Meerssensche streektaal, Leestafel en andere afdeelingen.
Het nummer van Sprokkelmaand geeft o.m. drie sterreliederen uit den volksmond opgeteekend door de heeren C. Bakker en C. Tolk, het vermakelijk ganzenspel, door G.A. Evers en het begin van een belangwekkende verhandeling over ‘het Jiddische element in de Amsterdamsche boeventaal’ door Henri Polak. Dit nummer bevat ook tal van vragen en antwoorden en mooie afbeeldingen.
Met ingenomenheid begroeten wij dit nieuwe tijdschrift, waartoe de heeren J. Rasch te Utrecht en D. Wehrens te Amsterdam den stoot gaven, als een middel, om veel onverkend gebied om te woelen en daaruit te voorschijn te brengen wat de cultureele geschiedenis van ons volk beter kan leeren kennen en begrijpen.